Formaţiunile armate din Karabah au început să predea armele

Separatiştii armeni din Nagorno-Karabah, care au depus armele după o ofensivă fulger a Azerbaidjanului, au predat şase vehicule blindate şi peste 800 de arme uşoare şi muniţie, a anunţat vineri contingentul de pace rus, relatează AFP.

„În conformitate cu acordurile privind încetarea ostilităţilor, formaţiunile armate din Karabah au început să predea armele şi echipamentele militare sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii. Până la 22 septembrie, şase vehicule blindate, peste 800 de arme uşoare şi antitanc şi aproximativ 5.000 de muniţii au fost predate”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Armata azeră a lansat marţi o ofensivă fulger pentru a recăpăta complet controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, pierdută în urma războiului cu Armenia de la începutul anilor ’90, şi recucerită parţial de Azerbaidjan după războiul din 2020 încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

De data aceasta armata armeană nu a mai intervenit, astfel că trupele etnicilor armeni din Nagorno-Karabah au capitulat în 24 de ore şi au acceptat un acord de încetare a focului, anunţat miercuri de Azerbaidjan şi de Ministerul rus al Apărării. Confruntările armate s-au soldat cu circa 200 de morţi şi 400 de răniţi, potrivit separatiştilor armeni. Acordul de încetare a focului prevede în special dezarmarea şi dizolvarea formaţiunile armate armene.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut