Fondurile de pensii private obligatorii au active de aproape 90 miliarde lei. Mai trebuie majorată contribuția?

Deși fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau, la începutul lunii februarie, active de 89,63 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2021, intenția Guvernului este de a majora contribuția la Pilonul II.

Datele prezentate într-un raport al Autoriății de Supraveghere Financiară arată că 88% din investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au copncentrat în active româneşti, majoritatea denominate în lei. Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%), în timp ce obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei (7,15%).
În perioada menționată, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi.
Pe Pilonul II sunt active fondurile de pensii Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Reamintim că intenția Guvernului este de a majora, de la 1 ianuarie 2024, contribuţia la fondurile private de pensii obligatorii de la 3,75% la 4,75% din contribuțiile la fondul de asigurări sociale (Pilonul I). Acest anunț a fost urmat de reacția Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA, care susține că majorarea ”de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru Pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată”. În acest context, sindicaliștii au solicitat ”măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi Pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.), precum și ”o analiză serioasă” și ”o dezbatere publică amplă” privind acest proiect de lege.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut