Fondurile de pensii private au ”livrat” beneficiarilor peste un miliard de lei

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au făcut plăţi de peste un miliard de lei (200 milioane de euro) către aproape 115.000 de participanţi şi moştenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021.

Datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat şi Autorităţii de Supraveghere Financiară arată că cea mai mare parte din sumă, 605 milioane de lei, a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii, restul de 397 milioane de lei fiind plătit de fondurile de pensii private facultative. Numărul plăţilor efectuate este uşor diferit: 59.000 la Pilonul II, respectiv 55.000 la Pilonul III.
Fondurile de pensii private fac plăţi în cazul decesul participantului, în caz de invaliditate sau de pensionare. Până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, participanții şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale, pe o durată de maxim 5 ani.
Conform Codului fiscal, singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut