Fiul Doinei Cornea refuză invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis

Fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, Leontin Iuhas, refuză invitaţia pe care i-a adresat-o preşedintele Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la ceremonia publică de comemorare a revoluţiei din Decembrie 1989.

„Vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o să particip la Ceremonia publică «30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului», care va avea loc în data de 20 mai 2019. Poate că m-aș simți onorat și aș participa la evenimentul pe care îl veți patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac. În primul rând e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăți să particip la un astfel de eveniment. În 21 Decembrie 1989 mă aflam printre cei ce au plecat de la CUG spre centrul Clujului și, la Astoria, unde am fost opriți cu gloanțe, Dumnezeu m-a ajutat și nu am fost ucis sau rănit. Atunci, în Decembrie 1989 am fost, în toată țara, mii de oameni printre gloanțe! E prea mică sala Unirii din Palatul Cotroceni ca să încăpem cu toții… (…) Pe de altă parte nu înțeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluției din Decembrie 1989 are loc în luna mai??? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral. Și nu doresc, de asemenea, să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torționarii lor. Și oare de ce ați fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 – 15 iunie?”, a arătat Leontin Iuhas într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că nu se simte victimă a comunismului, deşi a făcut închisoare.

„Dacă am fost invitat în calitate de victimă a comunismului, pot să vă spun că nu, nu mă simt o victimă a comunismului. Victime ale comunismului au fost cei care și-au pierdut viața sau sănătatea în închisorile comuniste, elitele politice, culturale, religioase, partizanii care au luptat în munți, care au dispărut la Sighet, Aiud, Pitești, Canal și multe alte centre de exterminare. Ca să enumăr doar câțiva – victime ale comunismului în ultimii ani înainte de 1989 au fost Vasile Paraschiv, muncitorii care s-au revoltat în Valea Jiului, muncitorii din Brașov care au participat la revolta din 15 noiembrie 1987, inginerul Gheorghe Ursu, Liviu Babeș, Iulius Filip, Radu Filipescu, grupul lui Petre Mihai Băcanu de la România Liberă… și mulți, mulți alții! Cele câteva săptămâni de pușcărie comunistă pe care le-am făcut doar pentru că mi-am exprimat, alături de mama mea, solidaritatea cu muncitorii brașoveni, nu-mi dau dreptul să intru în categoria victimelor comunismului. Singurul drept moral pe care l-am câștigat atunci a fost acela de a mă putea uita acum, fără rușine, în ochii copiilor mei. (…) Cu speranţa că-l veţi lăsa pe succesorul dumneavoastră să organizeze aniversarea Revoluţiei, atunci când e firesc, în luna decembrie, Leontin Horaţiu Iuhas”, a mai arătat fiul Doinei Cornea.

Articole din aceeasi categorie