Firmele se aşteaptă la scăderea veniturilor

Aproximativ 18% dintre companii anticipează o reducere a veniturilor de până la 20%, ca urmare a impactului pandemiei COVID-19 asupra afacerilor, în vreme ce 65% dintre acestea nu au făcut încă evaluări.

Potrivit studiului HR Barometru, realizat de PwC România, 6% dintre respondenţi au estimat o scădere a veniturilor între 20-50%, 2% consideră că diminuarea va fi între 50 şi 80%, în timp ce 9% nu se aşteaptă la o reducere a veniturilor. Dintre sectoarele economice care se aşteaptă la o diminuare a veniturilor de până la 20% se detaşează transporturile (75% dintre respondenţi), industria auto (25% dintre producători şi distribuitori), companiile de servicii financiare (22%), 21% de distribuţie şi logistică bunuri de larg consum (22%) şi din energie (20%).
„(…) efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate, pentru că toate industriile sunt interconectate. (…) Într-o primă etapă măsurile care trebuie să fie luate trebuie să asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei cărora li se reduc vertiginos încasările. Mă refer la plata datoriilor pe care statul le are faţă de companii, de exemplu, rambursarea imediată a TVA, a sumelor pentru concedii medicale, precum şi la amânarea plăţii unor taxe şi contribuţii. În a doua etapă, după o evaluare mai temeinică a impactului, ar trebui gândit un plan de măsuri care să sprijine mediul privat pentru a menţine locurile de muncă şi, implicit, veniturile populaţiei şi ale companiilor”, apreciază PwC România.

Măsuri pentru protejarea angajaţilor
Conform răspunsurilor, 89% dintre participanţii la studiu au făcut dezinfecţie la birou, 85% au limitat interacţiunile, 58% au instituit munca de acasă pentru cei care îşi pot desfăşura activitatea de la distanţă, 40% au oferit echipament de protecţie, 25% au implementat munca de acasă pentru toţi angajaţii, 13% au decis obligatoriu munca de acasă şi 13% doar pentru angajaţii care au călătorit în zone de risc.
Pentru limitarea interacţiunilor, au fost luate următoarele măsuri: 81% au anulat evenimentele interne şi externe; 79% au limitat călătoriile externe; 72% au limitat călătoriile interne; 55% au limitat evenimentele interne şi externe; 24% au aplicat lucrul în ture pentru evitarea aglomeraţiei.
Circa 55% dintre repondenţi afirmă că vor menţine aceste măsuri nelimitat, până la noi instrucţiuni, 40% au spus că vor fi valabile până la finalul lunii martie, iar 5% până la finalul lunii aprilie.

Articole din aceeasi categorie