Finanţare guvernamentală pentru aeroportul clujean

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), Lucian Bode a precizat, la o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aeroporturi, că în cursul săptămânii trecute au fost aprobate pentru Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj cererile de finanţare pentru două proiecte, respectiv „Cale de rulare paralelă cu pista” şi „Echipamente de detecţie explozibil standard 3 de tip CTX”.

În 17 decembrie, a fost aprobată cererea de finanţare pentru proiectul „Cale de rulare paralelă cu pista”, proiect care are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportului International “Avram Iancu” Cluj, prin construirea unei căi de rulare paralelă, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranţă şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naţionale în domeniul transportului aerian.
Investiţia reprezintă în procent de 50% ajutor de stat compatibil cu piaţa internă în conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare. Proiectul, a cărui valoarea totală este de 73 milioane lei (inclusiv TVA), are o perioadă de implementare de 43 de luni, respectiv între 1 noiembrie 2017 şi 31 mai 2021. Valoarea totală a ajutorului de stat care se acordă este de 28,5 milioane lei, din care 24,225 milioane lei (85%) reprezintă contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională, 3,705 milioane lei reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat (13%) şi TVA aferent acestora în cuantum de 13,542 milioane lei, la care se adaugă contribuţia Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 570.002,59 lei, reprezentând 2% cofinanţarea eligibilă a beneficiarului şi cheltuielile neeligibile şi TVA aferent acestora. Contribuţia Consiliului Judeţean Cluj este asigurată din bugetul Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj RA.
Cererea de finanţare pentru proiectul „Echipamente de detecţie explozibil standard 3 de tip CTX” a fost aprobată tot în 17 decembrie 2019. Prin acest proiect se va asigura creşterea conectivităţii şi mobilităţii zonei, prin mărirea numărului de pasagerilor care vor tranzita aeroportul.
Realizarea acestui proiect va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi de siguranţă atât pentru pasageri şi însoţitorii acestora, cât şi pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea in perimetrul aeroportului. Proiectul, a cărui valoarea totală este de 23,288 milioane lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 13 luni, respectiv între 1 august 2019 şi 31 august 2020. Valoarea eligibilă a proiectului este de 16,027 milioane lei, din care 13,623 milioane lei (85%) reprezintă contribuţie FEDR, 2,083 milioane lei reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat (13%) şi TVA aferent acestora, în cuantum de 3,713 milioane lei, la care se adaugă contribuţia Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 320.548,97 lei, reprezentând 2% cofinanţarea eligibilă a beneficiarului şi cheltuielile neeligibile şi TVA aferent acestora.

Conform unui comunicat al MTIC, prin aprobarea celor două cereri de finanţare se asigură creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare. Astfel, în prezent din sumele plătite beneficiarilor în 2019, în valoare de 499 milioane euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost plătite 161,4 milioane euro (peste 32% din valoarea totală, în ultimele două luni).
Ţinta asumată pentru 2019 era de 438 milioane euro fonduri nerambursabile. O situaţie similară se înregistrează şi în cazul contractelor de finanţare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate 6 contracte în valoare totală de 1,583 miliarde euro, din care fonduri nerambursabile 1,052 miliarde euro.

Articole din aceeasi categorie