Finanţare din fonduri europene pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în regiunea Turda – Cîmpia Turzii

Cu o finaţare nerambursabilă de peste 10 milioane de lei, alocată din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Compania de Apă Arieş (CAA) poate continua dezvoltarea reţelelor de apă şi de canalizare din regiunea Turda-Cîmpia Turzii. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a emis miercuri, 27 august, ordinul de finanţare al proiectului ”Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Cîmpia Turzii, în perioada 2014-2020.

cristian matei - director general la compania de apa ariesEmiterea, de către MMSC, a ordinului de finanţare pentru punerea în practică a proiectului “Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Cîmpia Turzii, în perioada 2014-2020“ reprezintă, de fapt, aprobarea demarării celui de-al doilea pas al proiectului de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din regiunea Turda-Cîmpia Turzii, apreciază Cristian Matei (foto), directorul general al CAA.

Pentru pasul II, suma alocată din fondurile nerambursabile repartizate României de Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 se apropie de 83 de milioane de euro. După accesarea acestei sume, întreaga populaţie din aria de deservire a CAA va beneficia de sistem de canalizare şi de conducte noi de apă, ceea ce va determina, implicit, creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din regiunea Turda – Cîmpia Turzii, a adăugat Matei. Compania de Apă Arieş a furnizat Autorităţii de Management şi Organismului de Implementare a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (OIPOS) Cluj toate informaţiile necesare pentru aprobarea proiectului, în valoare de 12.620.169 lei fără TVA. Din această sumă, finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) se ridică la aproape 10,3 milioane de lei. Bugetul statului contribuie cu circa 2,2 milioane de lei la finanţarea acestui proiect, iar contribuţia locală depăşeşte 126 de mii de lei. Alocarea sumei necesare din fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene, împreună cu banii proveniţi din cofinanţarea de la bugetele de stat, respectiv de la cel local, acoperă cheltuielile necesare implementării proiectului, a mai menţionat Cristian Matei, directorul general al CAA.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie