Finală de vis, între Anglia și Italia

Anglia s-a calificat dramatic în finala EURO 2020, în urma victoriei reuşită cu mari emoții în faţa Danemarcei, cu scorul de 2-1 (1-1, 1-1), după prelungiri, miercuri seară, pe stadionul londonez Wembley, în a doua semifinală a competiţiei.

Anglia va întâlni Italia în prima sa finală la EURO şi a doua din istorie, după ce a cucerit titlul mondial în 1966. Selecţionata Albionului a câştigat în faţa Danemarcei printr-un gol marcat dintr-un penalty uşor acordat, pe care Harry Kane nu a reuşit să-l transforme (104), dar atacantul lui Tottenham a avut prezenţa de spirit de a urmări faza şi a reluat în plasă mingea respinsă de portar. Danezii au deschis scorul prin Mikkel Damsgaard (30), Anglia egalând relativ repede, prin autogolul lui Simon Kjaer (39). Anglia a controlat autoritar jocul şi merita victoria, după evoluţia sa şi numărul mare de ocazii, însă victoria a fost adusă de un gol controversat. Englezii s-au instalat de la început în jumătatea daneză şi au avut prima ocazie prin Sterling (13), al cărui şut modest din careu a fost prins de Schmeichel. Hojbjerg (15), jucător la Tottenham, a oferit replica, printr-un şut din afara careului, dar reţinut de Pickford. Damsgaard (25) ameninţat poarta engleză cu şut din interiorul careului, mingea trecând pe lângă vinclu. Jucătorul Sampdoriei a deschis scorul în minutul 30, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri, cu o torpilă sub transversala lui Pickford. Damsgaard, care a împlinit 21 de ani sâmbătă, este doar la a opta selecţie. Golul a fost primul încasat de Anglia la EURO 2020 şi primul marcat din lovitură liberă la turneul de anul acesta. În ciuda golului primit, Pickford a realizat un nou record de invincibilitate pentru poarta Angliei, depăşind cu patru minute performanţa lui Gordon Banks (722). Anglia a revenit în atac şi Sterling (38) a ratat o ocazie uriaşă, trimiţând din 6 metri în Schmeichel. Peste un minut, Kjaer şi-a trimis mingea în propria poartă, presat de Sterling, la centrarea lui Saka. Acesta a fost al 11-lea autogol de la EURO 2020, un record absolut.

Pickford a depășit recordul lui Banks, iar Kane l-a egalat pe Lineker

Echipa antrenată de Gareth Southgate a dominat jocul şi mai categoric în repriza secundă, în care danezii s-au apărat eroic şi au avut puţine ieşiri din propria jumătate. Echipa daneză a acuzat, pe măsura trecerii timpului, lipsa de prospeţime şi a făcut faţă tot mai greu atacurilor în valuri ale gazdelor. Schmeichel, cu o prestaţie de excepţie, a respins de la colţ mingea trimisă cu capul de Maguire (55), la centrarea lui Mount. Kjaer l-a blocat pe Mount (62) în careu, apoi jucătorul de la Chelsea a tras de la 17 metri, însă mingea a fost reţinută de Schmeichel (64). Mount a trimis o centrare cu efect (73), dar portarul echipei Leicester City a respins de sub transversală. Phillips a fost imprecis de la distanţă (80), iar Schmeichel a fost din nou la post la mingea trimisă cu capul de Maguire (90+5).
Danemarca a avut o singură oportunitate notabilă în repriza secundă, un şut din întoarcere al lui Dolberg (58), prins de Pickford. În prelungiri, presiunea englezilor a atins cote fantastice, iar golul părea că pluteşte în aer. Schmeichel a respins şutul din unghi trimis de Kane (94), apoi a respins mingea expediată de Grealish (98), din colţul careului mare. Sterling (98) a tras mult peste poartă din marginea careului. În minutul 102, Sterling a reuşit să pătrundă în careu şi a căzut la un duel cu Maehle şi Vestergaard, iar arbitrul a dat penalty. Kane nu a reuşit să îl transforme, Schmeichel având o nouă paradă, da golgheterul din Premier League a reluat mingea în plasă. Kane a ajuns la 10 goluri marcate pentru Anglia la turnee finale, egalându-l pe Gary Lineker, în urma lor fiind Alan Shearer (9) şi Wayne Rooney (7). După gol, Anglia a făcut un neaşteptat pas înapoi, iar danezii au încercat cu ultimele puteri să caute golul care să trimisă meciul la loviturile de departajare. Singura şansă decentă a fost şutul lui Braithwaite (114), respins de Pickford în corner. Misiunea danezilor a fost şi mai dificilă ţinând cont de oboseala acumulată, dar şi de faptul că Jensen s-a accidentat şi echipa lui Hjulmand a jucat în zece oameni în a doua repriză de prelungiri. Anglia mai putea marca o dată, dar Sterling a fost blocat in extremis de Schmeichel în trei metri (120).

Anglia a oprit blestemul eliminărilor la penalty-uri

Englezii au reuşit să câştige un meci în prelungiri la EURO, după ce au pierdut în precedentele trei ocazii, 5-6 la loviturile de departajare cu Germania în semifinale în 1996, 5-6 cu Portugalia la loviturile de departajare în sferturi în 2004 şi 2-4 la loviturile de departajare în 2012 cu Italia, în sferturi.

Anglia va juca din nou o finală, după ce a pierdut semifinale la turneele finale din 1968, 1990, 1996 şi 2018 (EURO sau Cupă Mondială). Anglia devine a 13-a ţară care se califică în finala EURO şi prima debutantă din 2004. Reprezentativa ”Three Lions” se află la a zecea sa participare la un turneu final EURO, având un loc trei în 1968 şi o semifinală atinsă în 1996. Selecţionata Albionului a jucat a treia semifinală consecutivă sub comanda lui Gareth Southgate, după ce le-au pierdut pe primele două în prelungiri, 1-2 cu Croaţia la Cupa Mondială din 2018 şi 1-3 cu Olanda în Liga Naţiunilor 2019.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut