Filarmonica de Stat Transilvania: Proiectele stagiunii: Fall into Classics, Back to School, festivalurile Toamna Muzicală, Mozart și Scena…

Stagiunea 2023/2024 s-a deschis practic, marți, 19 septembrie, prin concertul pentru copii Prințesa și Balaurul, dirijor și moderator Dalma Toadere, concert care s-a adresat copiilor claselor 0-4. Vor fi mai mult concerte de acest gen, un demers de apropiere a copiilor de muzica clasică, toate sub inspirata umbrelă a proiect Back to School, asupra căruia voi mai reveni la timpul potrivit.

Am amintit de primul program, Back to School, se cuvine să le menționez și pe celelalte, îndrăznețe, interesante prin programele de concert și invitați.

Fall into Classic este reîntoarcerea la muzica clasică. Cu alte cuvinte, ca să o citez pe doamna Silvia Sbârciu, director: ”Vor fi concerte pentru toate vârstele, fuziune între genuri, un repertoriu variat de la simfonic la vocal-simfonic, care cu siguranță, va mulțumi mai toate gusturile. Trebuie să menționez un lucru important, Corul Filarmonicii clujene  va fi prezent pe scena de concert, pondere mare în programele noastre, la nivelul ediției precedente”.

Toamna Muzicală Clujeană este festivalul care nu are deloc nevoie de prezentări. ”El se va desfășura între 13 și 27 octombrie, unul dintre momentele festivalului fiind In memoriam Cornel Țăranu, când va fi prezentată Simfonia da Requiem, compoziție din 2005”.

Festivalul Toamna Muzicală Clujeană a debutat în anul 1965, ajungând anul acesta, din cauza unor inerente pauze, la ediția cu numărul 56, deschidere cu un program Brahms, Bartok și Ernest Bloch, dirijor Gregory Vajda, solist Valentin Răduțiu, violoncel.

Se cuvin scrise cuvinte și despre Festivalul Mozart, 10-17 noiembrie, axat pe un incitant dialog Mozart-Beethoven, cu un final de vârf, Misa Solemnis op 123, în re major, de Beethoven, sub bagheta Maestrului Cristian Mandeal.

În fine, Festivalul Scena debutează la 1 noiembrie, fiind vorba despre o colaborare a Filarmonicii Transilvania cu Academia națională de Muzică Transilvania, în cadrul unor programe muzicale comune, ce vizează tinerii soliști, dar și cadrele didactice.

Deschiderea stagiunii vineri, 29 septembrie

Este o deschidere în forță, fără exagerare. La pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii clujene, se va afla Lawrence Foster, Dirijor Emerit al instituției muzicale. Solistă este Elena Baskirova, fiica pianistului și profesorului Dimitri Baskirov, soția mult cunoscutului Daniel Barenboim.

Prima seară se anunță atractivă, un dialog Mozart-Ceaikovski de prim rang. Cu o mențiune care se impune, clujenii au avut ocazia să-l asculte pe Dimitri Baskirov (1931-2021), în noiembrie 1987-am avut bucuria să mă număr printre spectatori-, sub bagheta lui Emil Simon, în Concertul în do major pentru pian și orchestră de Beethoven.

Mai departe…Al doilea concert al noii stagiuni va fi dirijat tot de Lawrence Foster, un program Mozart, Richard Strauss și Marc Neikrug, soliști membri Cvartetului Arcadia. Mă opresc asupra unui nume nou pe scena de concert, Marc Neikrug (n. 1946; Statele Unite), compozitor, pianist, dirijor, din repertoriul căruia vom asculta Concertul pentru două viori, violă, violoncel și orchestră.

Concertul de Anul Nou va fi dirijat de către Theo Wolters, baghetă des invitată a Filarmonicii clujene, cu un program de valsuri, polci, nu intru în amănunte.

Și ca informațiile să fie complete, mai trebuie să amintesc că prețul biletelor și al abonamentelor nu se schimbă!

Maestrul Cristian Mandeal, dirijor permanent

Este la al doilea mandat, primul fiind între 1980 și 1987. Am avut ocazia să fiu prezent la majoritatea concertelor dirijate, Maestrul Mandeal realizând seri de care se poate vorbi și în prezent. A fost cel care a reintrodus în programul de concert, lucrări de Mahler, Bruckner, W. Berger, Handel…(lucrări vocal-simfonice laice), compozitori clujeni (Cornel Țăranu, Valentin Timaru…)

Asupra fiecărui moment în parte voi reveni la timpul respectiv. Cert este că vom avea o stagiune plină, interesantă, atrăgătoare nu în ultimul rând. Motive în plus de a onora serile de concerte și recitaluri, cu siguranța de a fi martorii unor seri muzicale cu valoare de unicat.

Demostene Șofron

Foto: Filarmonica de Stat Transilvania

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut