Filarmonica de Stat Transilvania

Handel, maestrul nostru, al tuturor

Voi începe rândurile la finalul de stagiune al Filarmonicii clujene, cu două constatări. Prima ține de inspirația conducerii de a schimba ziua și data concertului, joi, 16 iulie, fiind alegerea inspirată. Concertul s-a desfășurat în foarte bune condiții meteo, acesta este adevărul. Vineri, 17 iulie, ploaia ar fi încurcat organizatori și public deopotrivă.

A doua constatare ține strict de calitatea actului artistic, fie el și pe Cluj Arena. Mă gândesc numai cum ar fi sunat Handel, Torelli și Lully în sala de concert. A sunat bine, repet, și pe Cluj Arena, merit incontestabil al întregii echipe artistice: dirijori Gabriel Bebeșelea și Cornel Groza/cor, Orchestră și Cor, tot unitar omogen, o reală plăcere să-i asculți. Fac o paranteză pentru a vă supune atenției încă o constatare. Ea se leagă de toate concertele pierdute din 14 martie până spre iunie, de întâlnirile spirituale pierdute, alte bucurii de care sper și sperăm să ne bucurăm din octombrie încolo.

Lucrări de Handel (Îmnul încoronării ”Zadok the Priest”; Suita în fa Major din Muzica Apelor, Muzica focurilor de artificii), Giuseppe Torelli (Concertul în re major pentru trompetă) și una de Jean-Baptiste Lully (Corul final din opera ”Bellerophon”) au asigurat succesul finalului de stagiune 2019-2020.

Gabriel Bebeșelea, indiferent de stilul muzical abordat, indiferent de compozitorii abordați, rămâne un foarte bun creator de atmosferă, barocă de data aceasta. Am regăsit în lucrările lui Handel de exemplu, atmosfera curții regale britanice, influențele germane, engleze și italiene din Muzica apelor, respectiv Muzica focurilor de artificii, chiar dacă vorbim despre George I, respectiv George II. Am admirat discursul muzical logic și coerent în Muzica apelor, dar și sonoritățile pure și subtilele dialoguri ale instrumentelor de suflat în Muzica focurilor de artificii.

Cât îl privește pe Gyarmati Gabriel (prim trompetist, șef de partidă al Orchestrei), pot spune doar un singur lucru, dorim să-l ascultăm și în alte concerte pentru trompetă, un parcurs regulat de la bach și Vivaldi la Handel, Teleman, Cimarosa, Corelli, Fasch, Scarlatti, Tartini…Și încă ceva…O seară Lully ar fi binevenită într-una din serile stagiunii următoare.

Și dacă tot am avut o seară predominant Handel, voi încheia rândurile de față cu un citat care-i aparține lui Beethoven: ”Handel este maestrul nostru al tuturora, cel mai mare compozitor care a trăit vreodată. Întotdeauna îmi voi scoate pălăria în fața muzicii lui și voi îngenunchea cu umilința la mormântul său”. Cu alte cuvinte, și o seară Handel ar fi nemaipomenită!

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie