Filarmonica de Stat Transilvania

Grieg şi Ravel, două viziuni solistice: Andrei Feher şi Cadmiel Boţac

joi, 23 ianuarie, 19.00 * Colegiul Academic

Ne reîntâlnim cu arta a doi tineri maeştri, dirijorul Andrei Feher şi pianistul Cadmiel Boţac, într-un program generos. Şi când afirm acest lucru am în vedere cele două piese propuse, Concertul pentru pian în la minor op 16 de Edvard Grieg, respectiv Daphnis şi Chloe, simfonie coregrafică în trei părţi, lucrări la care îşi aduc apoertul Orchestra şi Corul Filarmonicii clujene.

Andrei Feher și-a câștigat deja o reputație pentru maturitatea și integritatea muzicală, autoritatea naturală pe podium și o abordare imaginară și inteligentă a programării. La 26 de ani, Feher a fost numit noul director de muzică al Orchestrei Simfonice Kitchener-Waterloo, o funcție care este în vigoare din august 2018. După ce a câștigat experiență timpurie ca asistent al lui Fabien Gabel la Orchester Symphonique de Quebec, la vârsta de 22 Feher s-a alăturat Orchestrei de Paris în calitate de asistent dirijor la directorul său muzical, Paavo Järvi. În această perioadă a colaborat cu dirijori, printre care Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock și Jaap van Zweden, precum și dirijarea regulată a orchestrei în cadrul popularelor lor concerte publicului public la Philharmonie de Paris. În plus față de angajamentele sale cu Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra, cele mai recente și viitoarele evenimente includ spectacole cu Tokyo Symphony Orchestra, Orchester Symphonique de Montréal, Orchester de Chambre de Lausanne, Orchester Symphonique de Quebec, Les Violons du Roy, Orchester Philharmonique de Monte -Carlo, Orchester National d’Ile de France, Orchester Métropolitain Montreal și Orchestra Națională Radio Română. Un susținător puternic al muzicii contemporane, Feher a interpretat recent lucrări de Eric Champagne, Pierre Mercure, George Dimitrov, Ciprian Pop și Abigail Richardson, precum și premiera mondială a operei Thierry Besancon pentru copii Les Zoocrates cu Opéra de Lausanne. În noiembrie 2015, Feher a realizat premiera mondială a Soleil Noir de Pierre Jodlowski cu Orchesterul de Pau-Béarn, care a avut ca rezultat o invitație imediată de a conduce opera în Toulouse în noiembrie 2016. Născut în România într-o familie de muzicieni, Feher a început educația sa muzicală ca violonistă în orașul natal Satu-Mare, înainte de a-și continua studiile la Conservatorul din Montreal, când părinții lui s-au mutat în Canada.

La 23 de ani (n. 16 ianuarie, 1997), Cadmiel Boţac este unul dintre pianiştii tineri cu îndreptăţite şi reale şanse la statutul de senior al pianului. Student al profesorului dr. Daniel Goiţi (Academia Naţională de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca), Cadmiel Boţac (originar din Sighetu Marmaţiei) a început studiul pianului la 4 ani, cu regretata profesoară Monica Chifor, colaborare ce a durat nu mai puţin de zece ani. Ciclul gimnazial a fost urmat de cel liceal şi universitar, la ANMGD, perioadă în care obţine şi numeroase premii. Sunt de amintit Premiul 1 la Astana Piano Passion, Premiul 1 la Concursul Dinu Lipatti, prezenţa la cursurile de măiestrie de la Mozarteum International Summer Academy din Salzburg, respectiv International Summer Academy Viena, profesori fiind Robert Levin şi Boris Berman. A susţinut concerte alături de Orchestra Națională a Kazahstanului și Orchestra Filarmonică din Irkutsk, Orchestrele Radio din București și Orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Bacău și Satu-Mare; a susținut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franța, Rusia și Austria.

Edvard Grieg, reprezentant de seamă al romantismului european, compune Concertul pentru pian în la minor op 16 (Allegro molto moderato; Adagio; Allegro moderato molto e marcato-Quasi presto-Andante maestoso), în 1868, la numai 24 de ani. A fost interpretat pentru prma dată în 3 aprilie, 1869, de Edmund Neupert, la Copenhaga.

Impresionistul Maurice Ravel compune sinfonia coregrafică Daphnis şi Chloe la solicitarea lui Sergei Diaghilev, pe un scenariu de Michel Fokine. Premiera are loc la Theatre du Chatelet, Paris, 8 iunie, 1912, dirijor Pierre Monteux, coregrafi fiind Fokine şi Nijinski, interpretarea aparţinând cunoscutului ansamblu Ballets Russes.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie