Fiii Cămărașului s-au reîntâlnit din nou în vatra satului

Așa cum menționam și în reportajul ultimei ediții a sărbătorii,,Fiii Cămărașului’’, din 2019, aici s-a statornicit, în fila calendarului, ca în penultima duminică a lui cireșar, fiii satului și ai comunei din această frumoasă zonă a Câmpiei Transilvane să revină pe tărâmurile copilăriei.

Ca și în anii trecuți, convocarea inițiată de primarul comunei, dl. Marcel Mocean și Consiliul local și a asociației,,Fiii Cămărașului’’ condusă de dna Ani Uțiu, a avut ecoul scontat spre marea bucurie a părinților, bunicilor și rudelor să-și revadă fiii, fiicele, nepoții și prietenii îndepărtați de glia străbună pe drumurile vieții și destinului, unele din ele destul de necunoscute și obositoare.

După doi ani de interdicții publice, ediția a XIV-a a fost pregătită în cele mai bune condiții de conducerea comunei, cele două zile de sărbătoare, în care prima a coincis cu Ziua Internațională a IEI românești, au excelat prin sport, dans, cântec, voie bună și un venerabil respect și atenție pentru tâmplele argintii care au trudit în acest spațiu al Câmpiei Transilvane destul de frământat în decursul istoriei.

Inițiatorul acestei sărbători, Marcel Mocean, unul dintre cei mai tineri primari din unitățile administrativ – teritoriale ale județului Cluj de acum 18 ani, a rostit cuvântul de deschidere a întâlnirii Fiilor comunei Cămărașu, arătând, între altele, ca la această sărbătoare de suflet trebuie să domine buna dispoziție, imensa bucurie a revederii și optimismul că avem energiile necesare trecerii peste greutățile acestor vremuri dominate nu doar de pandemii, ci și de inflație fără precedent.

Făcând o scurtă retrospectivă a edițiilor trecute, primarul Marcel Mocean a amintit faptul că încă de la prima ediție, administrația locală a urmărit în permanență să promoveze tinerii interpreți de muzică populară și ușoară din cadrul comunei și din zona etnofolclorică a Câmpiei Transilvaniei, fapt vizibil și în această ediție.

În aceeași ordine de idei, șeful administrației publice de aici a reiterat faptul că pe scena comunei au susținut recitaluri interpreți de mare valoare ai muzicii populare românești, între care a amintit pe Sava Negrean Brudașcu, rapsodul Vasile Soporan, Traian Ilea, Florentina și Petre Giurgi, Petre Petruse, Cristian Pomohaci, Anca Ilca Mureșan, regretații frați Petreuș și Valeria Peter Predescu, precum și ansambluri și formații de instrumentiști ai zonei, inclusiv profesioniștii Cununei Transilvane.

Spectacolul acestei zile destul de fierbinte, completa primarul, va fi susținut de câțiva interpreți autentici ai folclorului nostru, avândul cap de afiș pe cunoscutul și îndrăgitul preot și artist Marius Ciprian Pop, ansamblurile folclorice din Jucu, Cătina, Feleacu, dar și Grupul de Tradiții al Zegrenilor din Ceaba, coordonat de solistul Ioan Zegrean, apoi Fiii Cămărașului, care au fost și sunt mesagerii cântecului, jocului și portului tradițional românesc pe multe scene ale Europei. Chiar luna viitoare acest minunat ansamblu artistic, care prezintă jocuri din cinci zone etnofolclorice ale României, echipați în costume specifice, vor efectua un turneu în Bulgaria și Serbia, alături de renumitul ansamblu „Dor Transilvan’’, condus de directorul artistic, Tiberiu Groza, cel care se află la timona evenimentului scenic de azi, motiv pentru care îi transmitem mulțumiri și aplauze.

Firesc că a adresat mulțumiri sutelor de participanți la această sărbătoare a comunității denumită și Târgul Cămărașului și nu este greșit deoarece un număr important de târgoveți și-au adus tonetele cu o mare diversitate de produse expuse în centrul civic al comunei, din vecinătatea bazei sportive și a Scolii gimnaziale. Nici întreprinzătorii din domeniul alimentației publice nu au fost zgârciți a îmbia numerosul public cu crocantele grătare, mici și alte minuturi ce împrăștiau miasme provocatoare.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului petrecut pe marea scenă recent renovată s-a personalizat prin respect, admirație și sentimente de aleasă prețuire față de familiile, cuplurile semicentenare ale comunei invitate pe scenă pentru a primi diplomă, premiu și flori, dar și urarea de Mulți Ani și Sănătate din partea conducerii comunei, familiilor și publicului.

Asemenea onoruri au primit din partea celor ce conduc destinele Cămărașului, familiile: Ilie și Maria Coprean, Leonte și Nastasia Baciu, Iosif și Floarea Mocean, Ioan și Maria Leoca, Iosif și Aurelia Macarie, Gusti și Floarea Rațiu, Dumitru și Lenuța Toncean, Alexandru și Ana Varo. Opt cupluri care au împlinit frumoasa vârstă a celor 50 de ani de conviețuire, contribuind, după pricepere și puteri, la împrospătarea permanentă a condițiilor de viață în această comună care are toate drumurile principale asfaltate, apă curentă, gaz metan și mai nou o reușită clădire, bine dotată, în care se oficiază căsătoriile și își are sediul biblioteca comunei.

Această sâmbătă, în principal a fost dedicată jocului și cântecului popular, ale căror virtuți valorice au fost prezentate, în nota cunoscutei verve, de regizorul, impresarul și prezentatorul Tiberiu Groza, care în importanta sa misie de președinte al Societății Cultural Patriotice,, Avram Iancu’’ din România, a adus și un plus de istorie în fața publicului, prilejuit de împlinirea celor 198 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu și 150 de ani de la trecerea sa în eternitate.

,,Fiii Cămărașului’’ au deschis programul artistic prezentând cele mai reușite jocuri din această zonă etnofolclorică, dar și din alte ținuturi ale țării și nu greșim dacă afirmăm că această evoluție a lor pe propria scenă a fost și un reușit exercițiu artistic înaintea turneului ce-l vor face în Bulgaria și Serbia.

În ținută de sărbătoare au susținut recitaluri tinerele soliste Mariana Denisa Țîțu și Maria Bărăian, urcând apoi pe scenă Corina Chiorean, Dolfina Aștilean, Diana Haja, Georgeta și Narcisa Balla și Zegrenii din Ceaba. Recitalul lui Marius Ciprian Pop a primit enorm de multe aplauze, mai ales că și-a ales repertoriul cu acceptul publicului, public care a și fredonat, împreună cu artistul câteva din piesele folclorice ce l-au consacrat. Ineditul repertoriului s-a dorit a fi și o binecuvântare din partea valorosului nostru solist și preot.

Tinerii dansatori ai Ansamblului,,Muguri de Cătina’’ pe scenă păreau că au fost…muguri cu ceva ani în urmă, acum stăpânesc bine jocurile populare, având și o costumație destul de autentică și un comportament scenic pentru care au primit și ei multe aplauze chiar și din partea primarului lor Florin Borbely, prezent la eveniment și a celui din Căianu, Daniel Crișan.

Evoluții frumoase au avut și dansatorii ansamblurilor din Jucu și Feleacu, însă Gupul Tradițional al Zegrenilor din Ceaba, s-au întrecut pe ei însăși, chiar dacă a fost mare căldură și au și ei o respectabilă vârstă. Ei vin pe scenă cu diferite momente din viața satului, din care nu au lipsit cântecele de odinioară, Jocul la șură, Bătuta, Târnăveanca, Șapte pași, De-a lungul și altele. Toate mișcările grupului au fost susținute cu textele muzicale ale unor piese vechi, din care am reținut două: Cui îi place la căpălit și Car cu boi cu ciucuri noi și alte cântece de nuntă și ospățuri.

Și cum nici de la actuala ediție nu a lipsit sportul, trebuie consemnat faptul că echipele de fotbal ale satelor s-au duelat pentru câștigarea,,Cupei Târgului’’, iar echipa din campionatul județean, Unirea Cămărasu, seria Mociu, a fost premiată pentru câștigarea ediției 2021 – 2022, obținând 21 de victorii din 24 de meciuri jucate, cu un cumul de 66 de puncte.

Merită felicitări și antrenorul Ioan Ormenișan, dar și sponsorul, Iaroi Sebi, fost jucător al echipei. Să nu uităm ca din Cătina a plecat în fotbalul european, Moruțan, iar de la Cămărașu, Rareș Ispas, componentul lotului de primă ligă SEPSI.

Această frumoasă zi de iunie, în care se culeg cireșile, iar spicele de grâu își adună din aroma și culoarea pâinii ce se va coace în curând pe multe vetre ale gospodarilor din Cămărașu, s-a încheiat cu jocul satului stimulat de formația ceterașilor lui Stângaciu, iar spectacolul de artificii a tras cortina acestui reușit spectacol al Fiilor Cămărașului.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut