Fiica unui cunoscut ideolog rus, ucisă într-un atentat cu mașină capcană

Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin – considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi susţinător al ideii că Rusia trebuie „să absoarbă” Ucraina – a fost ucisă sâmbătă seara în maşina în care se afla, într-un presupus atentat cu bombă, la periferia Moscovei, au anunţat duminică Comitetul de Investigaţii al Rusiei (CIR), relatează agenţiile internaţionale de ştiri.

Potrivit CIR, citat de EFE, explozia s-a produs sâmbătă seara la ora locală 21:00 (18:00 GMT).

Daria Dughina a fost ucisă în momentul în care un presupus dispozitiv exploziv a fost detonat la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care femeia circula, au transmis anchetatori din regiunea Moscovei într-o declaraţie de presă, citaţi de Reuters.

Agenţia de presă oficială TASS l-a citat pe Andrei Krasnov, un cunoscut al lui Dughina, care a declarat că maşina aparţinea tatălui femeii şi că probabil că el era ţinta atacului.

Tatăl şi fiica participaseră la un festival în afara Moscovei, iar Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia altă maşină, a relatat cotidianul guvernamental Rossiskaia Gazeta.

Imaginile video care însoţesc declaraţia arată anchetatori care strâng resturi şi fragmente de la locul unde a avut loc explozia.

Anchetatorii, care au descris-o pe Daria Dughina drept jurnalistă şi expert politic, au anunţat că au deschis o anchetă pentru omucidere şi că vor realiza examinări criminalistice pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Aceştia au mai transmis că iau în calcul „toate versiunile” atunci când vine vorba să stabilească cine este răspunzător pentru crimă.

Aleksandr Dughin, tatăl Dariei, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei.

Influenţa lui Dughin, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit temă de speculaţii, în contextul în care unii observatori ai Rusiei apreciază că influenţa sa este semnificativă, în timp ce alţii o consideră minimă, scrie Reuters.

Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că avea 30 de ani, susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina.

Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International – calificat de SUA drept „un mijloc de dezinformare” -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), autoproclamată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina, transmite AFP.

„Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica lui”, a scris Puşilin pe reţeaua sa Telegram.

La rândul său, senatorul rus Andrei Klişas a calificat atentatul drept un „atac inamic” şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a autorilor materiali şi intelectuali, potrivit EFE.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut