Festivalul Namaste India ajunge și la Cluj-Napoca!

În 12 și 13 martie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Strada Memorandumului 21) va găzdui o serie de patru evenimente.

Conform programului anunțat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, sâmbătă, 12 martie, de la ora 15:00, Editura Casa Cărții de Știință va lansa volumul „Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană” – eseuri despre femei care s-au afirmat în domenii precum literatura, pictura, spiritualitatea ș.a. La lansare vor vorbi: Andreea Voina, lector dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai; Alexandra Blendea, redactor la Editura Casa Cărții de Știință; Mihaela Gligor, director al Cluj Center for Indian Studies at UBB.

Evenimentul va fi urmat, de la ora 16:00, de vernisajul expoziției „Introducere în arta textilă indiană”, prezentat de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorința de a integra arta indiană în vestimentația urbană contemporană a femeii europene. Vor fi expuse elemente originale de costum indian antic, alături de reinterpretarea lor în viziune Rajkumari. Expoziția va rămâne deschisă până în 20 martie.

Ziua de duminică, 13 martie, va include, de la ora 11:00, o prelegere despre „Artele spectacolului și teatrul indian din perspectiva europeană”, susținută de Ioana Florentina Manciu, doctorand al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, avându-l ca invitat special din New Delhi, cu participare online, pe profesorul Bharat Gupt, specialist în studiul comparativ al teatrului clasic din India și Grecia. De la ora 16:00, Avisek Majumdar (Mangaldharma Avisek), profesor în tradiția Satyananda Yoga, va susține o prezentare cu tema „Revigorarea și detoxifierea din perspectiva Yoga și Ayurveda”.

La Cinema ARTA (strada Universității 3) vor putea fi vizionate, în perioada 15-19 martie, cinci proiecții de film cu tematică feminină.

În deschidere, „Ghare Baire” („Casa și Lumea”), ecranizarea romanului omonim scris de Rabindranath Tagore, având ca subiect independența femeii în India colonială de la începutul secolului, o producție realizată în 1984 de Satyajit Ray, primul regizor indian laureat cu Oscar, de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani. Selecția mai cuprinde filmele „Mirch Masala”, având-o în rolul principal pe Smita Patil, una din cele mai remarcabile figuri feminine ale cinematografiei indiene, „Gangoobai”, povestea unei femei vârstnice și călătoria sa plină de peripeții, din dorința de a deține un sari spectaculos, „Sita sings the blues”, un film de animație 2-D, adaptare a poveștii din epopeea Ramayana dintr-o perspectiva ce empatizează cu personajul feminin și „The great Indian kitchen”, considerat „cel mai puternic film despre patriarhie din ultimii ani” (Hindustan Times).

Inițiat în anul 2010, festivalul „Namaste India”, organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu susținerea Ambasadei Indiei în România, Ministerului Culturii din India, National Film Division Corporation și Incredible India, este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene. Proiectul are ca scop „crearea unui spațiu simbolic de prietenie și comunicare între România și India, reducerea distanței culturale dintre cele două societăți și descoperirea de valori comune”.

Ediția a XII-a se încadrează în seria de manifestări desfășurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independența Indiei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut