Festivalul Mozart se încheie într-o apoteoză muzicală la Filarmonica clujeană

Într-un crescendo muzical remarcabil, Festivalul Mozart din acest an va atinge culmea vineri, 17 noiembrie 2023, la ora 19:00, în prestigioasa sală a Colegiului Academic. Concertul intitulat „Fall into Classic” va aduce în prim-plan una dintre capodoperele lui Ludwig van Beethoven, Missa solemnis, interpretată de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Missa solemnis

Lucrarea monumentală a lui Beethoven, Missa Solemnis în Re major, op. 123, compusă între anii 1819-1823, va fi sub bagheta maestrului Cristian Mandeal. Această capodoperă este considerată una dintre realizările supreme ale compozitorului, alături de Missa în si minor a lui Bach, reprezentând una dintre cele mai semnificative creații de gen din istoria muzicii.

Missa solemnis se remarcă prin dificultatea sa tehnică și fizică, cu schimbări bruște de dinamică, metru și tempo. Segmente precum Kyrie și reluarea fugii Et vitam venturi aduc provocări notabile, atât pentru soliști, cât și pentru orchestrație, inclusiv solo-uri de vioară și pasaje dificile pentru fagot și contrafagot.

Maestrul Cristian Mandeal

Revenind în fruntea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” în stagiunea 2023/2024, Maestrul Cristian Mandeal aduce o prezență inconfundabilă în lumea muzicală clujeană. Cu o carieră ce se întinde pe aproape 50 de ani, Mandeal s-a perfecționat alături de mari maeștri precum Herbert von Karajan și Sergiu Celibidache. Revenirea sa la pupitrul orchestrei clujene reprezintă nu doar un eveniment muzical, ci și o bucurie a revederii și a spiritului în lumea artistică clujeană.

Diana Ţugui (soprană)

Absolventă a Universității de Muzică „George Enescu” din București și doctor al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Diana Ţugui este o soprană plurivalentă. Laureată a numeroase concursuri internaționale și premii notabile, Ţugui strălucește în roluri precum Violeta în „Traviata” sau Lucia în „Lucia di Lammermoor”. Solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Ţugui împărtășește experiența sa și în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Antonela Bârnat (mezzosoprană)

Mezzosoprana Antonela Bârnat și-a început cariera solistică în București și și-a extins repertoriul cu roluri diverse, de la Rossini la Verdi. Invitată frecvent pe scenele europene, Bârnat aduce o notă distinctivă în lumea muzicii contemporane, participând la evenimente de prestigiu și colaborând cu orchestre de renume.

Adorján Pataki (tenor)

Tenorul Adorján Pataki, născut la Târnăveni, și-a început studiile la Colegiul Reformat din Cluj-Napoca și și-a consolidat cariera la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Cu un repertoriu vast care cuprinde roluri în opere celebre și lucrări vocal-simfonice, Pataki a fost premiat la numeroase concursuri internaționale și a cucerit publicul din țară și din străinătate.

Cristian Hodrea (bas-bariton)

Absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cristian Hodrea este solist al Operei Naționale Române din Cluj și conferențiar universitar. Cu o carieră impresionantă în opere și în interpretarea lucrărilor vocal-simfonice, Hodrea a colaborat cu diverse orchestre și dirijori de prestigiu.

În final, această seară muzicală de excepție sub conducerea Maestrului Cristian Mandeal promite să fie un moment memorabil în calendarul cultural al Clujului. Soliștii și dirijorul vor da viață unei opere grandioase, aducând o notă de sublim în interpretarea Missa solemnis a lui Beethoven.

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut