Festivalul măceșelor, mai frumos și…siropos în această ediție

Ce repede au trecut 16 ani de la debutul acestui festival al fructelor roșii și pline de vitamine. Ce inițiativă unică și de real succes a inițiat primarul Poka Andrei Gheorghe și  Asociația Agroturistică Sâncraiu, de a pune în valoare o migăloasă, dar dulce tradiție a culegerii și prelucrării acestor fructe, de pe arboretul spinos, dar sănătos, din zona Călatei.

Interes foarte mare pentru acest festival, care are mai multe componente tradiționale, dar și cultural-distractive, la care participă mii de oameni în cele două zile rezervate acestui eveniment ce se desfășoară în localitatea de la poalele Apusenilor,  renumită și pentru  cele mai multe pensiuni turistice, alei pline de trandafiri și enorme ghivece de mușcate, dar și acele mii și mii de lalele roșii și galbene care dau culoare acestei comune cu veleități europene.

Agroturismul și proiectele investiționale din ultimii 20 de ani au conectat Sâncraiu la nodul turistic european, evident și prin prezența autocarelor și autoturismelor cu număr străin la această ediție ce și-a concentrat bogata paletă ofertantă în piața Sf. Ștefan, în jurul căreia casele familiale tradiționale au frumusețea arhitecturală a vremurilor trecute, dar cu multă grijă reabilitate și dotate cu confortul modern.

Frumosul, hai să îi spunem preambul al acestui festival, a început vineri cu vizitarea expoziției pictorului Benk Andraș, apoi s-a prezentat cartea semnată de Sinko Kallo Katalin, intitulată: ,, Cusături pe scrisoare’’. Interesante fiind  și picturile pe lemn, realizate de Negyne Haidu Erzsebet, toate aceste întâlniri fiind găzduite de cea mai bine dotată unitate de învățământ din mediul rural, Școala profesională ,, Ady Endre’’ din localitate.

Sâmbătă, totul era finisat, corturile și chioșcurile aveau bogăția toamnei în ele, decorurile, a-și spune, păreau chiar magnifice prin cusăturile și ținuta artizanală a doamnelor ce-și așteptau sutele, chiar miile de musafiri, cu platouri cu gustări și prăjituri din bucătăria proprie, inclusiv câte un păhărel de pălincă distilată în cazane de aramă.

Pregătite au fost și cele cinci echipe care au început procesarea fructelor de măceșe în prezența vizitatorilor și curioșilor care puneau întrebări, filmau, făceau poze pe întrecute.

Întrebări am pus și noi, reporterii, unor doamne și domni care practică tradiționalele meșteșuguri ce au fost prezente, ca în fiecare an,  într-o mare expoziție din dimensiunile acestui festival.

Bunăoară, dna Benk Jolan ne mărturisește că de peste 50 de ani culege și prepară multe sortimente de sucuri și dulcețuri din măceșe și alte fructe de pădure, iar de peste 20 de ani face și agroturism. Pe standul dânsei de expunere și vânzare am văzut mai multe sortimente de gemuri din măceșe, afine, zmeură, struguri și multe siropuri, inclusiv din muguri de brad.

O altă doamnă, Iboliya Vincze, venită la Sâncraiu prin căsătorie, a subliniat faptul că de 15 ani a învățat toate secretele prin care poți da valoare fructelor de pădure și celor din livadă. În timp ce cele două fiice ale sale, eleve, urmăreau cum se prepară gemul de măceșe, de la A la Z, dna Ibolya oferea la standul său artizanal o gamă largă de bunuri pregătite, ca și în anii trecuți, pentru festival.

Din multitudinea produselor preparate după rețetele tradiționale ale locului, nu au lipsit: zacusca cu vinete, fasole, sau ciuperci, gemul de măceșe, dulceața din prune, afine, merișoare, zmeură, mure, de ardei iute, siropurile din soc, coacăze, mentă, merișoare, dar și lichioruri și bogate platouri cu prăjituri.

Pe cele două alei încărcate cu multiple produse expuse, inclusiv cusături și costume artizanale, produse de uz gospodăresc, expoziție de carte, produse apicole, m-am oprit la standul în care familia Mihaly Iștvan și Melinda, proprietarii unei stupine ce numără 290 de familii de albine, am reținut că au adus spre vânzare miere din flora spontană, salcâm și brad, propolis, polen și miere cu cătină.

Mirosul de Kurtoș kalacs ne-a condus la cuptorul familiei Szabo Ioan și Ana, pensionari, care de la vârsta de 20 de ani realizează acest produs crocant și gustos.

Am aflat de la gazdele noastre că în coca de pe platou se găsește numai făină de bună calitate, lapte, unt, ouă și făină din coajă de lămâie. Cuptorul în care ard lemne de o anumită esență, deși pare nou, are peste 100 de ani de funcționare, l-au moștenit de la bunici. După ce se coace coca modelată,  rotindu-se pe tamburul din ușa cuptorului, se înnobilează cu zahăr, nucă indigenă, sau de cocos, ori ciocolată.

Multe ateliere expo au fost și un fel de școală, nu doar pentru etapele pregătirii și finalizării gemului de măceșe, ci și în alte domenii legate de tradiția locurilor circumscrise zonei Călata. Pilduitoare exemple le-au oferit sculptorii în lemn, Sabin Mereu și Gere Tiberiu, care dau formă artistice nebănuite lemnului, iar Lovasz Ștefan, și-a valorificat nuielele de răchită în coșurile împletite în prezența publicului.

În farmecul acestei zile de sâmbătă, s-a încadrat și parada portului popular prezentată de formațiile artistice ale dansatorilor și muzicanților, care au bucurat privirile mulțimii pe traseul noua Casă de cultură – Piața Sf. Ștefan.

Programul artistic s-a desfășurat pe platoul din piață, unde viceprimarul comunei Sâncraiu, prof. Peter Gyorgy Arpad, a transmis salutul administrației publice locale celor prezenți, a mulțumit sponsorilor și a accentuat faptul că festivalul reprezintă viața acestei comunități, trăiește tradiția frumoaselor îndeletniciri ale generațiilor trecute și se dezvoltă pentru a pregăti cele mai bune condiții de viață ale viitorului.

Spectacolul artistic a fost realizat de ansambluri de dansatori din Căpușu Mare, Sâncraiu și Sâncrăieni, inclusiv instrumentiști din Harghita, care au primit aplauze și din partea vicepreședintele Consiliului județean Vakar Iștvan și a altor oficialități clujene.

Cele trei echipe care au pregătit deliciosul gem de măceșe au fost felicitate de conducerea comunei, la fel echipa a patra care a pregătit sarmalele și gulașul pentru pofticioși.

Tot în program au fost cuprinse și vizitele la Casa tradițională din Sâncraiu, unde este o mare bogăție de valori ale trecutului familiilor de aici, obiecte, imagini și scrieri. De la târgul meșterilor populari s-a ajuns la ore de echitație, s-au făcut plimbări cu căruțe trase de cai sau ponei.  Seara a fost dominată de  umorul în literatură, prezentat de actorul de teatru, Marosan Csaba și de balul festivalului.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut