Festivalul Khetane la cea de-a doua ediție: Grand Opera Pata Rât

Cea de-a doua ediție a Festivalului Khetane, de la Pata Rât, organizat de Fundația AltArt, va fi realizată în parteneriat cu Opera Națională Română, astfel, un spectacol de operă va fi pregătit, la care vor participa 4 artiști romi și 3 soliști din cadrul instituției. Titlul provizoriu al operei este Waste Side Story, a declarat regizorul Dan Vasile, în cadrul unei conferințe de presă.

Istvan Szakats, activist civic și organizator, a anunțat că, spre deosebire de ediția anterioară, bugetul pentru festival s-a triplat, fiind alocate între 90.000 și 100.000 de euro pentru organizare. De asemenea, Fundația AltArt a lansat în 2021 un alt proiect numit Radio Pata, un post de radio comunitar cu scopul de a promova incluziunea grupurilor vulnerabile din zonă. Acest proiect, finanțat din fonduri norvegiene, a facilitat achiziționarea unui Centru Comunitar Khetane. Istvan Szakats a subliniat importanța acestui proces: „Pentru noi, este foarte important ca festivalul să se încadreze într-un proces. Procesul este cel mai important lucru, el legitimează produsul final. Procesul înseamnă pentru noi construirea de relații egale emancipatoare. Unul dintre rezultatele majore ale proiectului Radio Pata a fost achiziționarea Centrului Comunitar Khetane, un container expandabil de 36 mp. Aici vom găzdui toate atelierele Festivalului Khetane 2.”

Aceste ateliere vor include workshop-uri pentru scrierea libretului, compoziție muzicală, exerciții instrumentale și documentare a contextului social, precum și mișcare scenică. Mara Căruțașu va fi responsabilă pentru scrierea libretului operei, iar muzica va fi compusă de doi compozitori germani care vor veni în Cluj în noiembrie.

Alex Fechete, facilitator comunitar, a explicat importanța unor astfel de proiecte la Pata Rât, subliniind că aceste activități culturale contribuie la dezvoltarea personală, stimulând dezvoltarea abilităților și talentelor, consolidând stima de sine și încrederea în capacitățile proprii. De asemenea, aceste activități oferă oportunitatea de a învăța despre arte, muzică, teatru și alte forme de expresie culturală, extinzând orizonturile cunoștințelor. Totodată, ele facilitează interacțiunea cu alți membri ai comunității, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților sociale și la crearea legăturilor cu comunitatea, reducând inegalitățile sociale și economice.

Planul este ca muzica pentru opera „Waste Side Story” să fie finalizată până în februarie 2024, iar premiera să aibă loc pe 10 mai 2024.

Proiectul este realizat în colaborare cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Goethe Institut și Fundația „Friedrich Naumann”, fiind finanțat prin programul „În Stare de Bine,” susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut