Festivalul Jocul Satului la Frata

S-au împlinit 18 ani de când iubitorii jocului popular tradițional din Câmpia Transilvaniei se întâlnesc pe una din scenele Căminului cultural din Frata, pentru a sărbătorii tot ce au moștenit mai frumos de la generațiile trecute: cântecul, jocul, portul popular și voia bună.

Ediția din acest an, pregătită cum nu se putea mai bine de primarul comunei, Cristian Cherecheș și colaboratorii săi din Primărie și Consiliul local, a fost una de mare ținută care a demonstrat că Frata este una din comunele județului Cluj cu un mare potențial uman, cultural, organizatoric și chiar agricol, ținând cont de roadele ce le obțin truditorii pământurilor în acest an agricol.

Ca și în anii precedenți, centrul civic al localității îmbracă strai de sărbătoare, și în pofida temperaturilor caniculare, sute de oameni de toate vârstele și etniile zonei vin să se bucure de acest mare și frumos spectacol al anului care aduc pe scenă virtuțile moștenite din tezaurul folclorului românesc.

Parada portului popular

Chiar dacă buticăria mobilă a împânzit strada principală, a fost suficient loc pentru parada portului popular care a fost urmată de tineri călăreți, pe frumoșii cai ai comunei, apoi căruțele ornamentate cu țesături artizanale, drapele tricolore, artiștii satelor îmbrăcați în costume naționale, primarul comunei și oficialitățile sosite la frumosul eveniment. Muzica și aplauzele au însoțit întregul traseu de debut al festivalului.

Pe scena din aer liber a instituției culturale, acoperită în culorile tricolorului, primarul Cristian Cherecheș a deschis festivalul prin a transmite salutul său tuturor participanților la acest festival al jocului și cântecului popular, inclusiv fiilor satelor veniți din străinătate. Cu acest prilej, a menționat șeful administrației publice de aici, premiem și felicităm toate cuplurile comunei care au împlinit 50 și 60 de ani de conviețuire, fiind exemple pilduitoare pentru tinerii de azi prin modul exemplar cum au trăit, muncit și conviețuit în comunitățile noastre.

De asemenea, premiem elevii noștri care au obținut medii peste nota 9 la evaluarea națională și bacalaureat, sens în care demonstrăm că susținem dezvoltarea învățământului, care nu este doar o sarcină a cadrelor didactice, ci și a familiei și administrației locale, prin tro colaborarea permanentă și constantă, care are ca principală menire, asigurarea dezvoltării proceselor educaționale.

Amintind de condițiile de viață ale comunității comunei Frata, primarul a invitat viceprimarul Vasile Pop lângă el, subliniind faptul că buna lor colaborare cu membrii Consiliului local și aparatul din Primărie, permit dezvoltarea multor proiecte pentru modernizarea și extinderea infrastructurii în satele comunei, pentru a crește confortul de viață și a determina pe cei plecați prin lume să revină acasă. Și la Frata, se poate viețui bine, frumos și în bună rânduială pentru că sunt oameni harnici și de aleasă omenie.

Primari din trei județe

Pe scenă au fost invitați omologii primarului din comuna Mociu – Vasile Focșa, Ceanu Mare – Virgil Păcurar, Căianu – Daniel Crișan, Geaca Mihai Moldovan, Cătina – Florin Borbely, Valea Ierii – Dorin Nap, Jucu – Valentin Pojar, Sânger – jud. Mureș – Sandu Măgheran, Tăureni – Mureș – Ovidiu Oltean și Ioan Cămărășan, primar al comunei Silivașu de Câmpie din județul Bistrița Năsăud.

Au fost prezenți subprefectul județului, Răzvan Ciortea, Ioan Oleleu, vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, Cristian Ciuta, consilier județean, Tudor Podar, consilierul președintelui Alin Tișe, și un sobor de preoți care au săvârșit slujba de binecuvântare a festivalului.

Interesant și bine structurat a fost cuvântul preotului pensionar, Nicolae Pașca, fiu al satului Frata, care a fost inițiatorul ridicării Mănăstirii din Soporul de Câmpie și ctitorul Bisericii din acest sat, unde a slujit până la pensionare.

Cuvinte de aleasă mulțumire și prețuire a modului cum se străduiește tânărul primar Cristian Cherecheș, să genereze proiecte și să obțină investiții pentru dezvoltarea comunei, au prezentat subprefectul Răzvan Ciortea, subsecretarul de stat Ioan Oleleu și consilierul județean Cristian Ciuta.

Diplome de excelență

Aplauze, premii din partea administrației publice locale, diplome de excelență și flori au primit familiile: Ioan și Eva Bercar, Vasile și Susana Zăhan, Vasile-Ioan și Ileana Pașca, Ioan și Irina Bucur, Dumitru și Raveca Gherman, toți împlinind 50 de ani de conviețuire. Pentru 60 de ani au fost onorate familiile: Ioan și Paraschiva Baba, Iosif și Anica Daniș, Ioan și Maria Popu, Samoilă și Anica Moldovan, Iosif și Raveca Băl, Nicolae și Maria Băl, Valentin și Anica Moldovan, Gheorghe și Maria Chiș, Teodor și Victoria Lojigan, Ioan și Raveca Cristea, Cornel și Ecaterina Chiorean, Ioan și Maria Csaszar, pentru care s-a cântat Mulți Ani Trăiască, iar primarul i-a invitat la o masă comună, alături de artiști și oaspeții comunei.

Pentru note de peste 9 la evaluarea națională, au primit premii și diplome elevii: Kelemen Szilard – Istvan și Raluca-Adriela Gherman, iar pentru aceleași merite la Bacalaureat, au fost premiați Valentina-Adela Moldovan și Adrian Denis Tîrnăvean.

Întregul program al festivalului a fost prezentat consultantul artistic, Grigore

Regal folcloric

Sâmboan, care a invitat pe scenă pe cunoscutul rapsod al comunei, Vasile Soporan, octogenarul care este primul Tezaur Uman Viu al comunei și județului, din cei cinci câți numără Frata, posesorul a numeroase premii și distincții, între care și Meritul Cultural, din partea președinției României. După ce a savurat aplauzele publicului, ia … amenințat pe iubitorii folclorului autentic, ca dacă la anul nu vin la eveniment, îi pune…nemotivat.

Apoi a intrat pe scenă Formația tradițională de jocuri din Frata, care, în acompaniamentul tarafurilor Lia Pop din Frata, Gaci, Dani Imbre și Damian din Soporu de Câmpie, a prezentat cele mai plăcute jocuri din această zonă a Transilvaniei, pentru care au primit merituoase aplauze.

Apoi, tinerii jucăușii din Frata, instruiți de Romulus Bucur, urmați de Ansamblul ,,Dor de pe Câmpie’’ din Silivașul de Câmpie. Au cântat Irina Popa, Alina Catană, Adela Burcă, Ciprian Picovici și formația instrumentală Basardăi Clujului, Marius Matieș, Antonia Gabor și tarafurile din Soporu.

Formația de jocuri tradiționale ,, Zorile’’ din Mociu, coordonate chiar de directorul Căminului cultural, Traian Sălăgean, au satisfăcut dorința de frumos și autentic, lăsând loc altei asociații artistice ,,De la lume adunate și înapoi la lume date’’.

Interpreții locului, Iosif Rusu, Mădălina Rus și Camelia Darvas, au oferit frumoase piese din repertoriul lor, la fel ca și Ioana Stan și Narcisa și Ana Georgeta Balla, iar dansatorii Jijicani, au dovedit că piesele lor sunt savurate destul de bine de public.

Au jucat în acest festival și Ansamblurile Tradiții Someș-Napoca al USAMV, interpretele Mădălina Petcu, Ionica Ivan și Laura Ciupei, Formația de jocuri populare Popești, instruită de Mircea Cenan, apoi recitalul Mirelei Mănescu și al lui Sebastian Emanuel, au lăsat loc liber jocului de voie pentru toți iubitorii acestui gen artistic.

Așa s-au scris noile pagini ale acestui festival care și-a împlinit și majoratul la această a XVlll – a ediție desfășurată în Frata, unde au fost deschise și trei expoziții, una de cusături artizanale, semnate de meșterii populari, Raveca și Anamaria Soporan, mamă și fiică, iar două de pictură aparținând artiștilor penelului Anica Pojar și Luis Garcia Camarero.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut