Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE 8 | „Un labirint urban”

După ce am avut ocazia de a viziona coproducția Aucune idée, întâlnirea cu actorii Graham Valentine și Martin Zeller a dezvăluit detalii interesante din culise, detalii despre scenariu, repetiții, căutări…

O punere în scenă inedită, care s-a bucurat de o dublă reprezentație la Cluj-Napoca. Spectacolul în regia lui Christoph Marthaler a oferit destul de multă libertate de acțiune actorilor, aflăm din spusele lor.

„A existat tot timpul sentimentul acela că fiecare poate contribui cu ceva. Eu și Martin am căutat cântece pe care să le propunem. Cu cât propui mai multe, cu atât sunt mai multe șanse să găsești ceva. Eu am studiat limbi străine, am fost interesat de teatru, dar cu muzica a fost ceva natural”, a mărturisit Graham Valentine.

„Este prima producție în care sunt implicat deopotrivă ca actor și muzician. Așadar, o carieră târzie (râde). Am avut șase luni la dispoziție să ne găsim cântecele, am găsit atâtea cât pentru un concert. Dar nimeni nu a avut nicio idee despre ce va fi spectacolul. La un moment dat, am avut scenariul dar și cu câteva săptămâni înainte de spectacol ne întrebam ce personaje vom fi. Am început să repetăm propriu-zis abia cu două săptămâni și jumătate înainte”, a spus violoncelistul Martin Zeller.

„Sunt foarte fericit, de mult mi-am dorit să aduc un spectacol al lui Christoph Marthaler. Eu admir acest minimalism, care din aproape nimic devine un performance minunat despre singurătate, un adevărat act de curaj”, a observat regizorul Tompa Gabor, directorul Festivalului Internațional Interferențe.

„Mă bucur că a fost fantastic de bine primit aici acest spectacol, este ceva diferit. Set-up-ul este un fel de labirint urban”, a concluzionat Andras Visky, director artistic Teatrul Maghiar Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut