Festivalul Internațional de Film Transilvania | Repere de weekend

Competiția oficială

*Casa noastră/Utama (2022)*

O producție surprinzătoare, care promite mult! Filmul regizat de bolivianul Alejandro Loayza Grisi, avându-i în rolurile principale pe José Calcina, Luisa Quispe și Candelaria Quispe, a reușit să atragă atenția și aplauzele binemeritate ale publicului la TIFF 2022. La finalul proiecției, regizorul a intrat în dialog cu cinefilii, curioși de unele aspecte ale poveștii care a inspirat producția.

Pelicula care a cucerit Marele trofeu la Sundance anul acesta (și alte 14 premii și 5 nominalizări la diferite festivaluri de profil!) impresionează prin perspectiva profundă la care suntem invitați. Acțiune minimală, tandrețe inocentă, evenimente cotidiene redundante (deservind țelul înalt al supraviețuirii), personaje bine conturate și imagini extrem de pitorești în chiar pustietatea locurilor. Toate împreună alcătuiesc rețeta succesului pentru Alejandro Grisi.

Inițial dornic de a aduce pe marele ecran o poveste de dragoste, în urma călătoriilor finalizate cu o serie de documentare, Grisi a ajuns iată, să îmbine cele două teme majore – iubirea și preocuparea pentru schimbările climatice – într-un lungmetraj inspirat.

Actorii amatori în rolurile Sisa și Virginio formează un cuplu și în viața reală. Exponenți ai tribului Quechua, au fost selectați în urma unui casting îndelungat, după cum mărturisește însăși regizorul.

Casa noastră. Cei doi își duc viața într-un sat aproape uitat de lume, practicând agricultură de subzistență și crescând lame în propria gospodărie. Fiecare are sarcinile bine trasate și face tot posibilul să le respecte, deși asta nu este întotdeauna un lucru ușor. Întreaga comunitate este copleșită de lipsa apei. Dragostea bătrânului pentru pământul natal, speranța atingând cote maxime și refuzul lui de a-și părăsi meleagurile pentru viața la oraș fac ca miza filmului să fie una puternică.

Putem fi tentați să discutăm decizia fermă a lui Virginio prin prisma viziunii moderne, de a căuta mai binele îndeosebi atunci când sănătatea ne este pusă în pericol. Lucrurile trebuie însă înțelese la un nivel mai adânc, al credințelor și ritualurilor străvechi, al legăturii indisolubile a indigenilor cu pământul, unde moartea nu înseamnă decât o trecere.

Pe parcursul întregii povești, Alejandro Grisi invită publicul la un exercițiu de empatizare, de răbdare, la o călătorie alături de cei doi vârstnici și nepotul lor, Clever (Santos Choque), în ritmul lent și îngreunat al respirației bătrânului.

Este realmente de apreciat preocuparea atentă nu doar pentru imagine, ci și pentru muzică. Inserțiile sunt melodii autentice, inspirate din folclorul tradițional bolivian, melodii interpretate de cântăreți autohtoni și o orchestră experimentală, mai aflăm cu ocazia sesiunii de întrebări și răspunsuri.

Nu în ultimul rând țin să evidențiez metafora sublimă a condorului. Specie pe cale de dispariție, cu o postură trufașă, impunătoare, având rolul de gardian al munților, acesta apare în oglindă cu bunicul Virginio, la fel de tenace în țelul său, într-un soi de conexiune metafizică menită să ne deschidă o poartă către altă lume, diferită în bună măsură de urbanul contemporan.

Finalul s-a dorit să fie unul dătător de speranță. Obiectiv atins! Virginio moare, dar Sisa rămâne în sat și, la scurt timp, din tăria întunecată, coboară ploaia salvatoare, născătoare a unui nou început, continuu…

Zilele Filmului Românesc

*sâmbătă, 25 iunie*

Pe ecrane putem viziona lungmetrajele Om-Câine (r. Ștefan Constantinescu, 2022) – acțiunea se petrece în plină pandemie – și Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric (r. Gabriel Achim, 2021) precum și o serie de scurtmetraje românești/Romanian Shorts.

Decernarea premiilor

*sâmbătă, 25 iunie, 20.30*Piața Unirii

Vom afla cu această ocazie care sunt filmele ce au reușit să cucerească Premiul Publicului, Premiul pentru Regie, Premiul Special al Juriului, Premiul pentru Interpretare, Premiul secțiunii What’s up, Doc? și, bineînțeles, mult râvnitul Trofeu Transilvania!

Ceremonia prilejuiește și proiecția peliculei Stejarul (2022), un documentar în regia lui Laurent Charbonnier și Michel Seydoux.

Închiderea oficială

*duminică, 24 iunie, ora 21.30*Piața Unirii

Închiderea oficială a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania aduce un titlu sonor din 2021, Competiția oficială/Competencia Oficial (comedie/dramă, r. Mariano Cohn și Gastón Duprat). Cu șase nominalizări (la San Sebastián International Film Festival, Spanish Actors Union și Festivalul de Film de la Veneția), filmul îi prezintă în rolurile principale pe Antonio Banderas Penélope Cruz și Oscar Martínez.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut