Festivalul Internațional de Film Transilvania | Noi recorduri și premiere la TIFF 2022

Este deja un loc comun faptul că Festivalul Internațional de Film Transilvania reprezintă un eveniment mult așteptat de publicul cinefil dar și de iubitorii de experiențe artistic-culturale inedite. Spun asta pentru că organizatorii evenimentului au surprins de fiecare dată nu doar prin selecția de filme, ci și prin concerte, expoziții foto și realitate augmentată, savori culinare specifice inspirate din proiecții, întâlniri cu actori, regizori sau invitați speciali, programe pentru noua generație de cineaști, evenimente pentru întreaga familie ș.a.

Prin urmare, dată fiind oferta bogată din acest an, numărul de spectatori a depășit recordul din 2019, ajungând la 130.000.

Premiere…Încep cu cel care a câștigat Trofeul Transilvania, Utama/Casa noastră, în regia bolivianului Alejandro Loayza Grisi. Este pentru prima dată în istoria festivalului când același film câștigă și Marele Trofeu și Premiul Publicului.

Cluj-Napoca – UNESCO City of Film

Sub genericul Make Films, Not War!, 200 de filme din 55 de țări, apoi evenimentele cu acces gratuit-TIFF în familie, expozițiile găzduite de Muzeul de Artă Cluj, Ukrainian Street Food Day, proiecțiile și concertele cu intrare liberă pentru cetățenii ucraineni-, au atras publicul din oraș, din țară, dar și din afara țării și au făcut ca orașul nostru să-și merite statutul de UNESCO City of Film! O structură de prestigiu reunind cele mai creative orașe, așa că trebuie să fim mândri că ne aflăm aici! Reamintim, Clujul este primul și singurul oraș din România care deține acest titlu la momentul de față, fiind în aceeași ligă cu Roma, Cannes, Lodz, Bristol, Galway, ca să dăm doar câteva exemple.

„În căutarea Paradisului A.R.” – Expoziție de Anca Damian

Popularitate

Competiția oficială, filmul în regia lui Mariano Cohn și Gastón Duprat, a fost de departe cel mai popular eveniment anul acesta la TIFF. Vorbim de nu mai puțin de 3200 de spectatori prezenți în Piața Unirii, la proiecția din ultima zi de festival, duminică, 26 iunie.

Proiecție „Competiția Oficială”

Top 5

Rețeaua Jane (r. Phyllis Nagy)-filmul cu care organizatorii au deschis ediția 21 a TIIF-, Maigret (r. Patrice Leconte), cu Gérard Depardieu în rolul principal, Metronom al lui Alexandru Belc, prezent la Cannes de unde s-a întors cu premiul pentru regie – secțiunea „Un Certain Regard” – Iluzii pierdute (r. Xavier Giannoli) și Clubul șomerilor (r. David Marqués), iată un top 5 al preferințelor de anul acesta!

Cele mai vizionate filme românești

Zilele Filmului Românesc au adus multe producții autohtone cu casa închisă. Capra cu trei iezi, debut pentru Victor Canache, un film horror care a cucerit trofeul Publicului pentru cel mai popular film românesc – și asta o premieră, mă refer la alegerea unui film horror-, Balaur, regia Octav Chelaru, și documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, regia Sebastian Mihăilescu au fost cele mai urmărite producții din această secțiune a festivalului.

Regele Mihai: Drumul către casă, produs de John Florescu, s-a bucurat de o proiecție specială fiind votat cu preponderență de public.

Muzică pentru toate gusturile

Spuneam la început că nu doar filmele au reușit să ne facă să ieșim din casă și să mergem la TIFF. Muzica a ajuns și ea la inimile noastre prin prestațiile reușite ale artiștilor de renume internațional prezenți anul acesta la Cluj, unii chiar pentru a treia oară. Este cazul trupei ucrainene etno-haos DakhaBrakha, ce a susținut un concert ca parte a inițiativei TIFF For Ukraine.

Cele mai populare spectacole au fost cele ale lui Eliades Ochoa, fondator al Buena Vista Social Club, urmărit de nu mai puțin de 2000 de fani, iar la cine-concertul Nosferatu, unde artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca au impresionat ca de fiecare dată, peste 1.800 de spectatori au ales să fie prezenți la castelul Bánffy din Bonțida. Alți artiști internaționali care ne-au încântat au fost trupa krautrock Invaders (Franța) și pianistul polonez Włodek Pawlik. Desigur, nu au lipsit nici vocile românești, avându-i alături pe Corina Chiriac, Mihail, The Monojacks, Om la Lună.

Concert Eliades Ochoa

TIFF 2023

A 22-a ediție TIFF este anunțată deja pentru perioada 16 – 25 iunie 2023, conform comunicatului de presă.

TIFF ajunge și în alte orașe

Până atunci însă, cele mai iubite filme din festival vor putea fi urmărite și în alte orașe din țară: București (21 – 24 iulie, Cinema Elvira Popescu), Sibiu (7-10 iulie), Reșița (5 – 7 august), Alba-Iulia (19 – 21 august, în cadrul Alba Iulia Music & Film Festival) și Oradea (2-4 septembrie).

Sunscreen – un nou concept marca TIFF

Dacă tot e momentul recordurilor și al premierelor, amintim un nou festival care colorează peisajul românesc al evenimentelor cinematografice. Constanța va găzdui, între 8 și 11 septembrie, prima ediție a festivalului Sunscreen, care își propune să aducă pe ecrane succese de Box Office, cine-concerte și experiențe cine-culinare inedite, întregul program fiind curatoriat de organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Iulia GHIDIU

Foto: Nicu Cherciu, Lorand Vakarcs

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut