Festivalul Internațional de Film Transilvania | Maratonul filmelor a început!

Ediția cu numărul 21 a celui mai mare festival de lungmetraj din România a debutat vineri, 17 iunie, la Cluj-Napoca. Gala de deschidere a prilejuit, totodată, vizionarea peliculei Rețeaua Jane (Call Jane), în regia lui Phyllis Nagy. Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a mulțumit celor implicați în organizarea și buna desfășurare a evenimentului precum și celor care l-au susținut. Acesta a ținut să remarce prezența generației tinere în cadrul festivalului și a mulțumit părinților că își aduc copiii să vizioneze împreună filme.

Seara a fost animată de prestația îndrăgitei interprete de muzică ușoară Corina Chiriac și a Cvartetului Strings Quartet care a delectat publicul cu mai multe melodii reprezentative de pe coloana sonoră a unor filme celebre. Corina Chiriac a fost distinsă vineri seara cu o diplomă de excelență pentru întreaga carieră artistică.

„Aș vrea să vorbesc nu despre filme, ci despre contextul în care festivalul are loc, cel al războiului din Ucraina. De ce noi aici putem să ne bucurăm de artă și film și la 400 de kilometri de noi pacea continentului nostru este pusă în pericol? În primul rând este vorba despre diferența dintre democrație și autoritarism. La baza democrației au stat și vor sta întotdeauna educația și cultura, ele reprezintă oxigenul unei societăți democratice”, a spus primarul Emil Boc cu ocazia deschiderii oficiale a TIFF.21.

Mihai Chirilov, director artistic, a vorbit despre filmul proiectat în cadrul Galei. “În contextul actual, este un film de care avem nevoie. Vrem să încurajăm conflictul ideatic, să respectăm dreptul celuilalt de a avea o opinie diferită. Filmul este o artă democratică, a adăugat acesta”.

Close-up Kieślowski

Anii 1982. Polonia comunistă sub legea marțială. Dragoste dincolo de moarte. Un film cu o miză puternică. Legături dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber. Fără sfârșit (Bez konca), un film din anul 1985 în regia polonezului Krzysztof Kieślowski urmărește în același timp două planuri, două drame care se dezvoltă și, din când în când, interferează, în însăși pielea personajelor.

Urszula Zyro, interpretată de actrița Grazyna Szapolowska, încearcă să supraviețuiască suferinței și schimbării provocate de pierderea soțului, Antek Zyro, de profesie avocat. Se  implică parțial în facilitarea demersurilor de se a găsi un nou avocat care să preia ultimul caz al soțului, pentru a îl elibera pe Darek, soțul Joannei, încarcerat sub acuzația organizării unei greve sindicale în cadrul Solidaritatea (pl. Solidarność), grupare interzisă prin lege. Neputința de a se obișnui cu lipsa celui alături de care a împărțit destinul timp de 11 ani va prevala și o va copleși, inclusiv în raport cu băiețelul rămas în urmă, Jacek, dat în grija bunicii paterne, „pentru o perioadă mai lungă de timp”. Cazul Darek, preluat de dl. Labrador, avocat în prag de pensionare se finalizează fericit, inculpatul fiind eliberat, spre bucuria familiei.

Reține atenția modul de a pune în lumină legătura celor vii cu cei plecați în lumea de dincolo. Antek, de fapt, continuă să trăiască în jurul celorlalți, să își facă simțită prezența, să îi privească „din umbră”. La capătul căutărilor printre obiecte și amintiri, Urszula îl urmează, sinucigându-se.

Elementul sonor impactează, trasează ciclicitatea peliculei (incipit și final) și urmărește destinele. Fundalul funebru se aude periodic, diluând granița dintre viață și moarte. Graniță care însă, prin hipnoza la care protagonista recurge, nu reușește să fie trecută.

76 de filme în weekend la TIFF

*sâmbătă, 18 iunie*

Iluzii Pierdute (r. Xavier Giannoli), marele câștigător la Premiile Caesar din acest an va putea fi vizionat în cadrul TIFF.21. Close-up Kieślowski continuă în weekend cu Amatorul și Trei culori: Alb. Amintim, desigur, și primul film din competiția oficială, Ultima execuție (2021), în regia Franziskăi Stunkel, recompensat cu Young German Cinema Award pentru scenariu la Munich Film Festival anul trecut.

Castelul Banffy din Bonțida va găzdui Proiecția specială Nosferatu (r. F.W. Murnau, premiat în 2010 de Online Film & Television Association), urmată de un cineconcert cu acompaniament live din partea Orchestrei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca. Producția are la bază romanul lui Bram Stoker, Dracula.

Focus Israel vine cu următoarea propunere: Nu sunt Eu/I Am Not (2021), regia semnată de Tomer Heymann. Trofeele pentru Cel mai bun Film și Cea mai bună imagine la Docaviv 2021!

*duminică, 19 iunie*

38 de filme în total, la fel ca sâmbătă. Merită amintite cele două filme care concurează pentru marele trofeu Transilvania de anul acesta: Făpturi de vis (r. Gudmundur Arnar Gudmundsson, premiat la Berlin și la Off Camera International Festival of Independent Cinema de către juriul FIPRESCI, nominalizat la Crossing Europe Filmfestival) și Pamfir (r. Dmytro Sobchuk, debut în acest an la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Realisateurs).

Din secțiunea Larger Than Life nu trebuie să ratăm Leonard Cohen și Hallelujah – Povestea unui cântec (r. Daniel Geller, Dayna Goldfine). Documentarul (2021) descrie istoria superhit-ului artistului și contextul în care acesta a apărut.

Vă invităm, așadar, la film!

Iulia GHIDIU

Foto cover: Thomas Poledna

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut