Festivalul Internațional de Film Transilvania | Dragostea pentru film ne unește

Festivalul Internațional de Film Transilvania nu-și dezamăgește publicul și promite multe momente de neuitat cu ocazia celei de-a 22 ediții, ce va avea loc în perioada 9 – 18 iunie a.c. la Cluj-Napoca. O parte dintre surprizele ce ne așteaptă au fost dezvăluite în cadrul conferinței de presă organizate marți, 9 mai, la Casa TIFF, unde au fost prezenți Tudor Giurgiu, președintele festivalului, Mihai Chirilov, director artistic TIFF și Renate Roca-Rozenberg, PR manager.

Tradiția merge mai departe, așa că vizionarea spot-ului oficial al festivalului a fost unul din elemente-cheie. Anul acesta, în spiritul romantismului pe care organizatorii doresc să îl imprime experienței TIFF, spot-ul pune în discuție dragostea pentru celălalt care, aflăm, merge mână în mână cu dragostea pentru cinema. Regia spot-ului este semnată de Bogdan Moldoveanu.

Geoffrey Rush aka Hector Barbossa, premiat pentru întreaga activitate

Pentru a nu mai prelungi suspansul, regizorul Tudor Giurgiu a făcut cunoscut numele invitatului special al TIFF 2023. Este vorba de actorul australian Geoffrey Rush, cu o carieră artistică ce însumează peste 40 de ani de activitate, extrem de popular în special datorită rolului căpitanului Hector Barbossa din seria fantasy Pirații din Caraibe. Lui Geoffrey Rush îi va fi decernat în cadrul festivalului premiul pentru întreaga activitate. Surprizele însă nu se opresc aici, lista invitaților este completată și de alte nume, unele se știu deja, altele urmează să fie confirmate. Cert este că avem multe de văzut anul acesta!

”What’s up Doc”

Secțiunea competițională ”What’s up Doc”, inaugurată la precedenta ediție, va fi reluată și aduce în fața dumneavoastră 10 producții regizate de autori aflați la începutul carierei. Așa cum ne-am obișnuit, miza acestei secțiuni este aceea de a promova nu numai documentarul în accepțiunea lui clasică, ci și filmele de gen care îmbină realitatea cu elementul ficțional. „Indiferent de parcurs, care uneori poate fi mistificant, încălcând regulile genului, cele zece filme din What’s Up Doc? ajung, fiecare în felul lui, la adevăr, fie că e vorba de antieroi cu ambiții larger than life, căutări personale care de fapt nu se termină  niciodată sau portrete reale de comunități nișate construite cu armele filmului experimental sau de ficțiune”, mărturisește Mihai Chirilov.

După succesul obținut anul trecut de pelicula „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, în regia lui Sebastian Mihăilescu, la ediția din acest an concurează următoarele titluri: Corbii sunt albi (Crows Are White, r. Ahsen Nadeem), Pământul de care aparținem (The Land You Belong, r. Elena Rebeca Carini), Anhell69 (r. Theo Montoya), Catedrala (The Cathedral, r. Denis Dobrovoda), 100 de anotimpuri (100 Seasons, r. Giovanni Bucchieri), De veghe (Dogwatch, r. Gregoris Rentis), Sauna secretelor (Smoke Sauna Sisterhood, r. Anna Hints), Insula (Like an Island, r. Tizian Büchi, Marele Premiu la festivalul Visions du Réel), Insula lui Knit (Knit’s Island, r. Ekiem Barbier, Guilhem Causse și Quentin L’Helgouac’h) și Deasupra tuturor (The Outliers, r. Raphaël Mathié).

Insula lui Knit

 

Problematici sociale de mare actualitate, abordate în Competiția oficială

Clasica secțiune concurențială a festivalului de film, Competiția oficială, propune cinefililor un număr de 12 lungmetraje ce au în vedere tematici de mare interes, printre care se regăsesc diferențele de clasă, conflictele interetnice, emigrația. Important de notat, zece din cele douăsprezece producții cinematografice reprezintă debuturi regizorale. Participarea Republicii Moldova în cadrul acestei secțiuni a TIFF este o premieră. Astfel, clujenii sunt invitați să vizioneze filmul Carbon, în regia lui Ion Borș, construit în jurul experienței tulburi a conflictului din Transnistria la începutul anilor ’90. Filmul a fost lansat anul trecut la San Sebastian, intrând în atenția juriului Transilvania Pitch Stop încă din 2019, atunci când proiectul a fost premiat fiind în stadiul de dezvoltare.

Carbon

Celelalte filme care intră în competiție la TIFF 2023 vin din Spania, mă refer aici la Liniște-n furtună (Stillness in the Storm, r. Alberto Gastesi), o poveste de dragoste jazzy în alb-negru și thriller-ul Viza de intrare (Upon Entry, r. Alejandro Rojas și Juan Sebastián Vasquez), dar și din regiunea de nord a Europei. Anul acesta, organizatorii și-au propus să evidențieze cinematografia nordică, iar ca parte a Focus Nordic iată că și în competiția oficială regăsim două lungmetraje din acest spațiu, este vorba de două portete de familie – Dinastia dulce (The Cake Dinasty, r. Christian Lollike, Danemarca), respectiv În familie (Family Time, r. Tia Kuovo, Finlanda).

Viza de intrare

 

Același câmp larg al relațiilor de familie este explorat din alte perspective de încă trei producții: comedia neagră Mangal (Charcoal, r. Carolina Markowicz, Brazilia), iranianul Ca peștele pe lună (Like a Fish on the Moon, r. Dornaz Hajiha), în care doi părinți se confruntă cu muțenia subită a fiului lor și Unchiul (The Uncle, r. David Kapac și Andrija Mardesic, Croația).

Filmul canadian Noemie zice da (Noémie dit oui, r. Geneviève Albert) spune povestea unor fete dintr-un centru de plasament, printre care și protagonista rebelă Noemie, abandonată de mama ei. Într-o ușoară notă de realism magic, Fiica mâniei (Daughter of Rage, r. Laura Baumeister) problematizează de asemenea relația mama-fiică, surprinsă în spațiul dezolant al unei gropi de gunoi din Nicaragua. Lista lungmetrajelor concurente este întregită de thriller-ul semnat Andrew Sala, Barbarii (The Barbarians) și Hit (Banger), în regia lui Adam Sedlák.

Zilele Filmului Românesc

Producții semnate de regizori autohtoni vor putea fi urmărite la TIFF în cadrul secțiunii dedicate, Zilele Filmului Românesc, dar nu numai. Anul acesta pe agenda de festival în ZFR figurează nu mai puțin de 9 lungmetraje și 16 filme de scurtmetraj, printre care se numără unele dintre cele mai apreciate filme românești ale anului 2022 dar și filme proiectate în premieră mondială la Cluj cu ocazia festivalului. Amintesc câteva titluri: Oameni de treabă (r. Paul Negoescu, marele câștigător la Premiile Gopo 2023), Spre nord (r. Mihai Mincan), Soțul meu musulman (r. Daniel și Alexandra Bărnuți), Planeta albastră (r. Daniel Sărăcuț), Castelul Crăiței (r. Liviu Marghidan).

Proiecții găzduite în Piața Unirii

Pomeneam la început de multe momente memorabile anul acesta la TIFF, unul dintre ele va fi cu siguranță și întâlnirea cu bună parte din echipa filmului Confort Nordic (Norther confort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), cel care va inaugura actuala ediție a festivalului. Merită, desigur, amintite și Casablanca (r. Michael Curtiz), Rheingold (r. Fatih Akin), Nasty (r. Tudor Giurgiu, ce urmărește povestea de viață a tenismenului Ilie Năstase) sau Asteroid City (r. Wes Anderson), pelicula care va încheia ediția 22 a TIFF. Voi reveni pe parcurs și cu celelalte titluri pe care le vom putem viziona în aer liber, în punctul central al orașului.

Suntem rugați să ne pregătim, așadar, de o ediție complexă, vor continua și celelalte momente cu tradiție, vom avea cineconcerte, programe pentru întreaga familie și inclusiv secțiunea Transilvania Pitch Stop.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut