Festivalul Internațional de Film Transilvania | A cincea zi de festival la Cluj-Napoca

Retrospectivă

Despre Făpturi de vis, un alt film ce concurează pentru trofeul Transilvania 2022, ar merita să evidențiem două dimensiuni, contrastante la prima vedere. Prima, cea a violenței și a ceea ce rezultă din faptele delincvenței juvenile și ale agresiunii domestice. Cea de-a doua dimensiune se referă la limitele până unde poate merge prietenia, tovărășia de grup.

Este evident că influența din familie este una extrem de puternică asupra copiilor, mai ales a celor minori. Mediul ostil, obiceiurile nesănătoase din toate punctele de vedere pot afecta grav dezvoltarea tinerei generații, care, din păcate, în unele cazuri ajunge să perpetueze acest model dramatic de a trăi. Este ceea ce demonstrează și filmul de față.

Cu toate acestea, este interesant să observăm cum o prietenie care se leagă între cei patru adolescenți cu un trecut greu de suportat acasă îi va împinge să își salveze unul dintre membrii grupului cu orice preț. Baldur (Balil) este diferit față de ei. Dar tocmai asta i-a adus împreună, faptul că sunt diferiți de ceilalți, fiecare în felul său. Loialitatea și afecțiunea vin să contrabalanseze dramatismul.

Desigur, filmul trage un semnal de alarmă și asupra fenomenului de bullying ce se petrece în școală, de la vârste destul de fragede, ceea ce este de-a dreptul terifiant. Anturajele nepotrivite ne pot costa scump și întâmplările nefericite se țin lanț, cu urmări grave pentru mulți.

Un film distins cu Premiul Europe Label Cinemas anul acesta la Berlinală!

În competiție

*Casa noastră (2022)*

Secțiunea competitivă continuă cu Utama/Casa noastră, producție boliviană în regia lui Alejandro Loayza Grisi. Virginio și Sisa, din tribul Quechua, se confruntă cu o secetă neașteptată care le va schimba viața, punându-i în fața unor grele decizii. Pelicula a reușit să obțină Marele Premiu al Juriului la Sundance anul acesta!

În distribuție: Jose Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe.

Mai avem ocazia de a revedea Ultima execuție (r. Franziska Stunkel) și Făpturi de vis (r. Gudmundur Arnar Gudmundsson).

Competiția locală

* marți, 21 iunie, ora 19:30* Universitatea Sapientia*

Tot marți are loc și secțiunea festivalului în care sunt premiați cineaști clujeni, profesioniști sau amatori, participanți în competiție cu filme de scurt metraj. O tradiție de 13 ani care merge mai departe! Producțiile cinematografice vor fi proiectate în cardul Galei Competiției Locale. Intrarea este gratuită, în baza unei rezervări online în prealabil.

Concerte și cineconcerte

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca va găzdui proiecția specială Moonwalk One (SUA, r. Theo Kamecke), alături de cineconcertul live al trupei franțuzești Invaders (pe ritmuri de krautrock și space rock), care promite o experiență (aproape) în imponderabilitate. Moonwalk One (1972) prezintă prima incursiune antropică pe suprafața lunii, mai exact este vorba despre binecunoscuta misiune spațială Apollo 11.

În locația Arkhai Sculpture Park (Vlaha) urmează să aibă loc concertul susținut de Romulus Cipariu iar ulterior va fi proiectat filmul Buena Vista Social Club (foto cover; regia semnată Wim Wenders), probabil unul dintre filmele mult așteptate anul acesta la TIFF! Mai ales că vineri seara, la Iulius Park, vom avea ocazia să îl vedem și să îl ascultăm în persoană pe Eliades Ochoa, legendarul interpret de al cărui nume se leagă fenomenul Buena Vista Social Club.

What’s up Doc

Iată și secțiunea dedicată documentarelor.

Reunind nu mai puțin de 10 producții realizate de regizori din întreaga lume, competiția “What‘ s up Doc” vizează producțiile aflate la granița dintre documentar și ficțiune. În ziua a 5-a a festivalului putem urmări The Plains/ Câmpiile (r. David Easteal), Goana după aur/ Mother Lode (r. Matteo Tortone, debut) și Ostrov/ Ostrov-Lost Island (r. Svetlana Rodina, Laurent Stoop).

Piața Unirii

O nouă proiecție în aer liber în piața centrală a Clujului. Organizatorii ne-au pregătit pentru seara aceasta filmul Căpitanul Volkonogov a scăpat (co-producție Rusia-Franța-Estonia, 2021), regia Natasha Merkulova și Aleksey Chupov. Pelicula a fost proiectată în cadrul competiției de profil de la Veneția, fiind nominalizată pentru Leul de Aur! Căștigătoare a Elefantului Alb în cadrul Russian Guild of Film Critics, a Marelui Premiu al Juriului pentru Cel mai bun film la Les Arcs European Film Festival, a unei Mențiuni Speciale în cadrul Black Movie Film Festival, a Premiului NETPAC pentru Cel mai bun film asiatic la El Gouna Film Festival, recompensată cu trofeul CIMA pentru cel mai bun film regizat de o femeie la Gijón International Film Festival, bucurându-se, totodată, de multiple nominalizări (Nika Awards,Haifa International Film Festival, Göteborg Film Festival, Golden Eagle Awards ș.a.)

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut