Festivalul Internațional de Carte Transilvania | „Read & Ride 2 Arctic Circle”

Organizatorii FICT continuă să promoveze lectura și în afara festivalului propriu-zis, prin evenimente și proiecte originale. Dacă nu demult am avut ocazia să asistăm la Berbecul cu aripi, un spectacol-concept inovator care îmbină poezia cu muzica, luminile și dansul contemporan, iată-ne acum în fața unei provocări deschise spre un stil de viață sănătos, deopotrivă pentru minte, trup și suflet: Read and Ride!

Începând din data de 23 iunie și până în 5 iulie a.c., Gabriel Bota, poet și prozator, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, și Rudolf Nyari, vicepreședintele Asociației FICT, Director de Dezvoltare International Coach Federation România, membru al European Mentoring and Coaching Council vor porni într-o cursă contracronometru cu bicicleta până în interiorul Cercului Arctic, se arată în comunicatul de presă.

Traseul pe care cei doi îl vor urma presupune: deplasare Cluj-Budapesta cu mașina, cu avionul pe ruta Budapesta-Helsinki, Helsinki – Tromso cu bicicleta, Tromso – Svalbard cu feribotul, iar ulterior vor continua explorarea Insulei Svalbard pe două roți.

Pe continent, vom traversa 3 țări (Finlanda, Suedia și Norvegia) prin păduri pustii și peisaje pe care de-abia așteptăm să le descoperim. Totul este contracronometru fiindcă încercăm să pedalăm peste 200 km/zi timp de 8 zile (aprox 1600 km pe continent). Apoi vrem să ajungem în marele pustiu alb, unde avem 2 etape de pedalat în Insula Svalbard. În tot acest timp, vom citi fiecare câte o carte, vom ține un jurnal de călătorie în fiecare seară și vom relata aventura zilei. Vom avea un bagaj minimal, bicicleta împreună cu bagajul (cort, haine, sac de dormit) nu vor cântări mai mult de 14 kg. Tot scopul acestui proiect este simplu: să reușim un lucru aproape imposibil și, prin puterea exemplului, să-i determinăm pe cei care ne urmăresc să citească și să facă sport. Pentru că, probabil, dacă există secrete pentru o viață mai bună, atunci acestea sunt: cartea, sportul, binele și iubirea”, mărturisește Gabriel Bota.

Proiectul „Read and Ride” a fost inițiat de scriitorul clujean în urmă cu cinci ani. În urma acestei inițiative, Gabriel Bota a pedalat singur 4884 km timp de 40 zile, a străbătut 10 țări, a citit 10 cărți, a vizitat la ei acasă 10 autori și a convins peste 17.000 de oameni să citească și să facă sport, se mai arată în comunicatul transmis presei.

Activitatea celor doi va putea fi urmărită constant pe rețelele sociale personale (Instagram: @gabibota.ro, facebook.com/gabibota1) precum și pe paginile dedicate ale FICT (Instagram: @fict.cluj, facebook.com/FestivalulDeCarteTransilvania). Despre curajoasa aventură prin lectură și mișcare vom fi la curent și în cadrul emisiunii „Dimineți All Inclusive”, cu Iacob și Tără pe Napoca FM (102.2 FM sau online pe www.napocafm.ro).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut