Festivalul Internaţional de Carte Transilvania rămâne doar o amintire

FICT 2018 – Unul dintre ultimele afişe

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT) nu va mai avea loc în acest an, organizatorii unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din ţară preferând să se concentreze asupra activităţii editoriale.

Deşi zvonul circula de mai mult timp prin oraş, anunţul oficial a fost făcut doar ieri de George Vasile Dâncu, directorul Editurii “Şcoala Transilvană”, organizatorul festivalului. “Vrem, să ne ocupăm mai mult de editură, acesta este motivul pentru care am renunţat la organizarea festivalului, activitate pentru care alocam mai mult de două luni, în fiecare an. Nu este vorba despre probleme financiare, de fiecare dată ne-am acoperit costurile. Deocamdată nu ştim dacă vom relua festivalul anul viitor sau, poate, îl va prelua altcineva. Rămâne de văzut”, a spus Dâncu.

În cei şase ani de existenţă FICT-ul a facilitat întâlnirea cititorilor români cu nume de primă mână ale literaturii mondiale, cum ar fi António Lobo Antunes, Antonio Gamoneda, Alessandro Baricco, Gonçalo M. Tavares, Giancarlo Sturloni, Adam Puslojić, Adonis, Alice Notley, György Dragomán sau Hanne Ørstavik, ca să enumerăm doar câţiva dintre invitaţii festivalului. De asemenea, FICT a însemnat şi numeroase lansări de carte – în jur de 80, la fiecare ediţie -, concerte de muzică, expoziţii de artă plastică şi alte evenimente adiacente.

V. Dădulescu

Articole din aceeasi categorie