Festivalul Internațional de Carte Transilvania | De vorbă cu Lars Saabye Christensen

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, desfășurată în Piața Unirii din Cluj-Napoca între 15 și 18 septembrie a.c., a fost, totodată, un bun prilej de a cunoaște și a intra în dialog cu o serie de invitați speciali, scriitori și poeți consacrați la nivel internațional. O asemenea personalitate este Lars Saabye Christensen, scriitor, poet, dramaturg și scenarist norvegian, cu o carieră remarcabilă și cititori în diferite colțuri ale lumii.

Seara de sâmbătă, 17 septembrie 2022, a fost cea în care clujenii au avut ocazia să întâlnească în persoană unul dintre cei mai prolifici și recunoscuți autori la nivel internațional. Norvegianul originar din Oslo, care se pregătea să își aniverseze curând ziua de naștere (fiind născut în data de 21 septembrie, 1953) a stat în mijlocul celor prezenți la festival timp de aproape două ore, conferința sa, intitulată „Despre scriitorul ca om” fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. La finalul întâlnirii, am stat de vorbă preț de câteva minute cu Lars, care s-a arătat extrem de deschis și binevoitor.

„Un scriitor își petrece majoritatea timpului de unul singur, în biroul sau încăperea proprie, scriind. Este foarte important și necesar să ieșim în lume, să întâlnim colegi, în special din alte țări sau vorbitori de limbi străine. Este o parte foarte importantă în cariera unui scriitor, astfel că am venit aici cu o mare bucurie. Interacțiunea este modul de a stabili noi prietenii, noi legături lingvistice, noi conexiuni cu publicul”, a mărturisit Lars Christensen în interviul acordat cotidianului Făclia.

„Cred că primul meu stimulent de a scrie a avut legătură cu faptul că ascultam rock and roll, cu dorința mea de a exprima ceva, de a găsi modalitatea de a o face. Și am făcut-o prin intermediul limbii. A fost chiar o experiență dublă, îmi amintesc, am scris pentru că eram supărat și apoi am fost fericit pentru că am scris despre aceasta”, a adăugat autorul.

„M-am întâlnit de câteva ori cu studenții de la universitatea din Cluj. Sunt studenți excelenți, vorbesc norvegiană aproape la perfecție și cunosc foarte multe despre literatura noastră. A fost extrem de interesant să discutăm pe marginea cărților mele și în general despre literatura norvegiană. În foarte puține locuri pe unde am mers am întâlnit o asemenea cunoaștere din partea studenților.”

Dacă nu ar fi fost să-și exprime trăirile în scris, Lars Saabye Christensen ar fi ales să cânte la un instrument, după cum el însuși mărturisește. „Este un meșteșug, o formă de expresie pe care mi-am dorit-o cu adevărat când am fost tânăr. Mi-aș fi dorit să fiu un pianist foarte bun”, a spus Lars, pe finalul discuției.

Lars Saabye Christensen este un nume reprezentativ al literaturii norvegiene contemporane. Succesul răsunător i-a fost adus de romanul Fraţi pe jumătate (2001), tradus în peste douăzeci de ţări (în 2013 și la noi, ed. Univers) şi fiind distins cu Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic şi Premiul Brage.

Iulia GHIDIU

Foto: Ovidiu Manoilescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut