Festivalul „Dumitru Fărcaș” | Omagiu maestrului taragotist, în deschiderea festivalului         

Manifestările din cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Dumitru Fărcaș au debutat joi seara, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj – instituție care astăzi îi poartă numele -, în prezența unor invitați de marcă și a unui public numeros. Evenimentul inaugural a prilejuit adresarea unor mesaje de suflet în memoria maestrului din partea celor care l-au cunoscut și prețuit, a celor care au avut ocazia să colaboreze cu el, să învețe meserie de la domnia sa și să îi asculte bogatul repertoriu, bucurându-se de prezența și starea de spirit pe care Dumitru Fărcaș reușea de fiecare dată să o creeze.

Evenimentul a fost moderat de Andreea Fărcaș, fiica celebrului taragotist și, totodată, președinte al Fundației „Dumitru Fărcaș”.

„În maestrul Dumitru Fărcaș avem cel mai mare taragotist din toate timpurile, cu vocație universală, un om care a sintetizat românismul, spiritul românului. Dacă ți-e dor, asculți Dumitru Fărcaș, dacă ți-e cu jale, asculți Dumitru Fărcaș, dacă vrei să te bucuri, asculți muzica lui Dumitru Fărcaș. Suntem aici să îl omagiem, îi suntem recunoscători că a dus folclorul românesc pe toate continentele. În egală măsură, felicităm Mărțișorul, la 65 de ani, mulțumim că duceți spiritul nostru tradițional în toate colțurile lumii”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu ocazia deschiderii festivalului. Totodată, acesta a înmânat o diplomă aniversară ansamblului folcloric Mărțișorul, reprezentat de coregraful Ioan Cocian.

Prezent de asemenea la deschidere, primarul comunei Groș, Daniel Florin Boltea, a afirmat despre Dumitru Fărcaș: „Acest om a reușit să comprime în repertoriul său întreaga spiritualitate transilvăneană și nu numai. A reușit cu talentul său să facă orice suflet de român să vibreze autentic românesc”.

„Mitru mi-a fost un prieten adevărat, un critic util și de ce să nu recunosc, m-a ajutat să păstrez o anumită cale, atât ca artist, cât și ca om, fapt pentru care îi sunt recunoscător”, a spus profesorul și interpretul Ioan Bocșa care ne-a și delectat cu vocea sa.

Actualul rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Cornel Cătoi este un fost mărțișorean, motiv pentru care a folosit prilejul evenimentului inaugural al festivalului pentru a adresa câteva cuvinte despre maestru și ansamblu. „A fost o perioadă bună din viața mea, am avut plăcerea și onoarea să fac parte din acest ansamblu. La Mărțișorul am urmat nu numai o școală artistică ci în primul rând una de formare umană. Iar primul învățător mi-a fost Dumitru Fărcaș, o personalitate complexă.”

Profesorul și interpretul Grigore Leșe a adresat mesajul său despre Dumitru Fărcaș deopotrivă prin cuvânt și sunet, intervenția fiind urmată de un cântec din fluier. „Taragotatul lui Dumitru Fărcaș mă duce cu gândul la cornul de berbec, care a răsunat în timpul revelației divine de pe Muntele Sinai (..) Fărcaș a devenit excepțional pentru că a fost obsedat de îmbunătățire. A creat emoție în spectacole dar a avut și rațiune. Fărcaș avea minte și pricepere” a spus acesta.

Din partea Casei de Cultură a Studenților cuvântul a fost adresat de către Bianca Petean. „Maestrul Dumitru Fărcaș a dat viață folclorului strămoșesc și ne-a trezit în suflet cele mai calde și mai frumoase emoții. Cinstirea memoriei și a moștenirii culturale inestimabile lăsate de maestru va reprezenta mereu unul dintre obiectivele principale ale instituției noastre.”

„Andreea Fărcaș este plină de modestie, așa cum era și tatăl ei, maestrul Dumitru Fărcaș. Andreea a fost neobosită, s-a dăruit întru totul acestui eveniment, pe care n-a contenit în fiecare clipă să îl gândească”, a mărturisit interpreta Elise Stan.

În continuarea prelegerilor omagiale, taragotistul Cristian Totpati, vicepreședinte al Fundației Dumitru Fărcaș a susținut un recital deosebit alături de Orchestra Ansamblului Folcloric Studențesc “Mărțișorul”.

Cu prilejul evenimentului de miercuri, a fost de asemenea inaugurată expoziția fotografică „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut