Festivalul Curtea Armenească, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Cea de-a treia ediție a Festivalului Curtea Armenească se va desfășura, de vineri, 1 iulie, până duminică, 3 iulie, între orele 10:00 și 20:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din str. Memorandumului nr. 21.

Organizat de Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Institutul de Armenologie al Universității Babeș-Bolyai, Festivalul Curtea Armenească oferă publicului șansa de a descoperi cultura armenilor din România, de a cunoaște meșteșugari armeni și de a participa la degustări de preparate culinare tradiționale.

Conform programului anunțat de organizatori, festivalul începe vineri, 1 iulie, cu un program de dansuri, meșteșuguri și costume tradiționale armenești, urmat de un atelier de caligrafie. Vor fi disponibile cărți apărute la editura ARARAT, dar și cartea îndrăgitei interprete Corina Chiriac, „Minuni trăite”, apărută la editura Școala Ardeleană. La ora 14:30 va avea loc, la Biblioteca Centrală Universitară, vernisajul expoziției „30 de ani de diplomație Armenia-România”.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 16:00, cu alocuțiuni ale E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, Vákár István, vicepreședintele Consiliul Județean Cluj și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. De asemeni, va fi prezentat mesajul președintelui Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, transmis de moderatorul festivalului,  Florin Kevorkian. După-amiaza primei zile va continua, de la ora 16:30, cu un program de dansuri armenești, prezentate de Ansamblul Hayakaghak din Gherla, și cu lansarea cărții lui Narcis Eduard Antonian, „Amintește-ți de ziua de mâine” (ora 17:00). La ora 18:00 va avea loc un concert extraordinar de duduk, susținut de Cosmin Rafael Bălean Band.

Programul zilei de sâmbătă, 2 iulie, va cuprinde dansuri tradiționale cu Dansatorii de pe Someș (ora 11:00), vernisajul expoziției pictoriței Ermone Zabel Martaian (ora 12:30) și un concert vocal instrumental cu surorile Kasabian (ora 16:30). Seara se va încheia cu un concert extraordinar al unui virtuoz al acordeonului, David Yengibarian (ora 18:00).

Programul ultimei zile a festivalului, duminică, 3 iulie, va începe la ora 15:00 cu un recital al Trio Axis Mundi, care va cuprinde muzică de Aram Haciaturian și Alexander Arutunian. În continuare, de la 16:30 va avea loc un concert de muzică klezmer, cu formația Mazel Tov și, la ora 17:00, proiecția unui film documentar realizat de Armine Vosganian. Seara se va încheia cu un recital extraordinar al cunoscutei interprete Corina Chiriac, care va începe la ora 18:00.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut