Festival-concurs „Lăutarii din Ardeal”, la Gherla

În municipiul Gherla continuă toamna culturală. Zilele trecute pe scena amenajată în centrul orașului a avut loc ediția a XV-a a Festivalului-concurs „Lăutarii din Ardeal”.

În repertoriul tradiționalei manifestări artistice de toamnă a figurat numai și numai muzică tradițională romanes, o trecere în revistă a renumiților primași și lăutari din zona Transilvaniei. Organizat de Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovare Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Consiliul Local Gherla și Asociația Independentă Filantropică Culturală „Siminicul”, festivalul-concurs a reunit cei mai buni instrumentiști de acest gen din zona noastră. Juriul nu a avut o misiune ușoară, fiindcă toate formațiile participante au fost de același nivel. Totuși, după o jurizare obiectivă, a fost stabilită ierarhia finală.

Premiul I a revenit lui Florin Măluțan, din Fizeșu Gherlii, pe locul doi s-a clasat Adrian Mureșan din Țaga, iar premiul III a fost câștigat de gherleanul Ioan Bărăian, în timp ce premiul IV a  fost acordat elevului de 14 ani din localitate, Alexandru Maxim, o mare speranță a muzicii instrumentale din orașul de pe Someș. De astă dată marele premiu nu s-a acordat.

Au mai fost acordate două mențiuni speciale: Izidor Rostaș senior, la braci și Izidor Rostaș junior, la contrabas, ambii din satul Sântejude, comuna Țaga. Prezentatorul și moderatorul concursului a fost Constantin Istici.

A urmat spectacolul de gală cu participarea instrumentiștilor orchestrei „Lăutarii Ardeleni”, dirijați de maestrul Alexandru Bob Siminic, sufletul muzicii romanes din municipiul Gherla. Au cântat: Ovidiu Stan, Gavril Hodiș și soliștii Georgeta Balla, Anuța Mînecan Nemeș, Petruța Nemeș, Balla  Gyuszi, Crina Bujiță, Bogdan Găbudean, Maria Seleș. Manifestarea s-a încheiat cu un recital extraordinar susținut de maestrul Alexandru Bob Siminic. Un adevărat regal muzical, gustat din plin de sutele de spectatori care au luat loc în fața scenei în aer liber din Piața Libertății.

Festivalul-concurs de la Gherla a fost onorat de Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Cluj, însoțită de colegii dânsei, Marinela Zegrean Istici și Ioan Bruchental. Premiile au fost înmânate de primarul  municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, pentru Alexandru Bob Siminic fiind acordată Diploma de Onoare.

Szekely Csaba     

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut