Fermierii sfătuiți să se implice în procesul de colectare de date privind efectivele de carnivore mari

Eurodeputatul clujean Daniel Buda, membru al Grupului PPE din forul legislativ european, îi îndeamnă pe fermieri, asociațiile de fermieri și autoritățile locale să se implice în procesul demarat de Comisia Europeană în vederea colectării de date privind efectivele de lupi. Europarlamentarul spune că cei interesați pot evidenția în acest context și impactul pe care îl au și alte prădătoare.

„Am fost responsabil pe rezoluția inițiată de PPE în Parlamentul European privind protecția creșterii animalelor și a marilor carnivore în Europa, rezoluție care a fost susținută și votată favorabil de colegii din Parlamentul European în noiembrie 2022.

În ultimii ani, numărul de carnivore mari din Europa continentală a crescut, cel mai notabil pentru lupi, de la 12 000 exemplare raportate în 2012, la 19 000 în 2022 și la o expansiune de 25% a teritoriului. În România, numărul de urși este de aproximativ 8000 indivizi, care reprezintă în jur de jumătate din populația la nivel UE, iar lupii de pe teritoriul țării au depăsit 3000 exemplare. La nivel UE, marile carnivore se află sub protecția strictă a speciilor de animale în conformitate cu Directiva Habitate”, a explicat Daniel Buda. El arată că în multe părți ale UE, extinderea ariei de răspândire sau recolonizarea de noi teritorii de către anumiți prădători mari, în special lupii și urșii, declanșează conflicte cu activitățile umane, mai ales cu agricultorii. Eurodeputatul atarge atenția că pășunatul extensiv al oilor și bovinelor este afectat de prădători, ceea ce duce la costuri semnificative cauzate de distrugerea efectivelor.

„Din aprilie 2023, Comisia a început să colecteze date privind efectivele de lup de la grupurile de experți și de la principalele părți interesate, precum și date raportate de autoritățile naționale în temeiul legislației UE și internaționale existente.

Cu toate acestea, datele existente nu oferă o imagine completă, iar toate comunitățile locale, oamenii de știință și părțile interesate sunt invitate să prezinte, până la 22 septembrie 2023, date actualizate privind populația de lupi și impactul acestora la adresa de email EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu. Îndemn toate părțile interesate, fermieri, asociații de fermieri și autorități locale să aducă o contribuie acestui demers și să sublinieze și impactul pe care îl au și alte mari carnivore.

Consider că, deși problema acestor prădători mari nu se rezumă doar la lupi, România fiind deosebit de afectată de atacurile de urși, Comisia Europeană face pași relevanți în direcția potrivită”, a spus eurodeputatul.

 

În județul Cluj au fost identificați 261 de urși, aproape de trei ori mai mulți decât în urmă cu zece ani când în pădurile județului trăiau 95 de exemplare. Față de anul trecut, populația de urși a crescut cu peste 40 de exemplare. Odată cu creșterea numărul de urși s-au intensificat și problemele provocate de aceste animale.

În acest an, urșii au făcut ravagii în mai multe gospodării din județul Cluj.

Nu demult, la Țaga un urs a intrat într-o gospodărie și a ucis mai multe oi și dar și porci din gospodăriile oamenilor.

Primarul comunei, dl. Romulus Mîrza, ne-a mărturisit în luna iunie în acea perioadă nu era zi în care să nu primească telefoane prin care să fie sesizat de prezența unui urs în arealul geografic al comunei, adică în satele Sântioana, Sântejude, Valea Sântejudelui, Năsal și Habadog.

De asemenea, la Cătina ursul a sfârtecat un tăuraș iar la Râșca a omorât o oaie și a rănit grav alte două oi, precum și un câine ciobănesc. Din mărturiile localnicilor, ursul s-a localizat de câteva luni în zonă.

Pentru a preveni astfel de atacuri, Ministerul Mediului a decis recoltarea mai multor urși. Astfel, recent, În Monitorul Oficial al României a fost publicat ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor privind recoltarea a nu mai puțin de 220 de urși bruni de pe teritoriul României în vederea prevenirii producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice dar și asupra altor bunuri.

Dintre aceștia, 140 de urși vor fi recoltați în regim de prevenție. Asta înseamnă că în acest an acești urși vor fi eliminați prin împușcare. Ceilalți 80 de urși constituie cotă de intervenție și vor putea fi eliminați numai în cazul în care produc pagube și prezintă pericol concret.

Aceste exemplare au fost repartizate pe județe și fonduri cinegetice.

Pentru județul Cluj s-a făcut derogare pentru recoltarea în acest a două exemplare de urși bruni. Unul la Valea Ierii și un altul la Răchițele.

Potrivit datelor prezentate în ordinul ministrului Mediului, la Valea Ierii sunt 41 de urși iar la Răchițele 51 de exemplare.

În cazul în care după eliminarea celor doi urși prevăzuți în cota de recoltare pentru județul Cluj vor mai existat cazuri de pagube mari provocate de acest animal se va putea trece la eliminarea acestora în limita cotei de 80 de exemplare prevăzute la nivel național pentru intervenție.

Exemplarele din specia urs brun prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) pot fi recoltate prin metoda „la pândă”, în condițiile legii, numai de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor, după ce au fost monitorizate și identificate”, se arată în documnetul publicat în Monitorul oficial.

Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau capturat un exemplar în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare/capturare un raport cu privire la acțiunea derulată, în termen de 7 zile de la data recoltării sau capturării. Modelul raportului este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

 

Dacă numărul de urși aproape s-a triplat, se înregistrează o scădere a populației de lupi din județ. Astfel, dacă în 2012 erau 314 exemplare, în acest an s-au identificat doar 287 lupi pe raza județului Cluj. Deși numărul lupilor a scăzut, în mai multe zone din județ au fost semnalate pagube create de aceste animale.

Un alt animal care s-a înmulțit semnificativ în pădurile Clujului este râsul. Potrivit datelor în prezent în județ trăiesc 111 astfel de exemplare după ce în 2012 se știa de 64 de exemplare.

C.P.

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut