Fermierii afectaţi de secetă primesc despăgubiri în august

Adrian Oros (foto), ministrul Agriculturii a nunţat că vor fi despăgubiţi 34.647 de fermieri, afectaţi de secetă, care deţin 1,168 milioane hectare cu culturi înfiinţate în toamna anului trecut, ca urmare a actului normativ emis de Minister, care este constituţional, legal şi aplicabil.
„Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grâu 925 lei, grâul reprezintă aproape 80% din suprafaţa însămânţată, pentru secară tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951 lei, ovăz – 772 lei şi rapiţă – 1.002 lei”, a precizat Oros. Ministrul a apreciat că legea adoptată în mai de Parlament privind acordarea unor despăgubiri ca urmare a secetei a fost „trântită” la Curtea Constituţională, pentru că nu îndeplinea „nici cele mai elementare reguli de constituţionalitate”, însă acum legislaţia este modificată îar fermierii vor primi despăgubiri de la începutul lunii august. „Am modificat legislaţia, am trimis echipele pe teren, s-au centralizat toate datele, s-au făcut verificări, astfel încât despăgubirile să fie cât mai obiective. Am emis norma legislativă, am făcut pre-notificarea la Comisie, pentru că aşa se face, trebuie respectate orientările Uniunii Europene (UE), trebuie respectat articolul 108 din Tratatul de funcţionare al UE. Am primit observaţiile, le-am corectat, am făcut şi calculele pe care le-am comunicat către dvs., am prins şi în rectificarea de buget şi acum forma finală a Ordonanţei de Urgenţă este trimisă atât spre Guvern cât şi spre Comisia Europeană. Am emis un act normativ aplicabil, prin care banii să ajungă la fermieri. Este şi constituţional si legal este şi aplicabil”, a precizat Oros.
Începând din septembrie vor fi distribuite şi celelalte forme de sprijin legate de comunicarea Comisiei Europene privind compensarea pierderilor cauzate de evoluţia Covid-19, pentru fiecare sector de activitate în parte. „Este un act normativ care şi el trebuie pre-notificat, notificat la CE, alocate fonduri, apoi banii vor ajunge la fermieri, astfel încât să nu avem probleme cu constituţionalitatea, cu legalitatea sau cu echitatea acestor despăgubiri”, a mai spus Adrian Oros.

Articole din aceeasi categorie