Fenomenul singurătății „s-a dublat în întreaga UE de când s-a declanșat pandemia”

Potrivit unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, prezentat luni, 26 iulie, unul din patru cetățeni ai UE a raportat că se simte izolat în primele luni ale pandemiei de COVID-19.

Raportul conține cele mai recente dovezi științifice privind singurătatea și izolarea socială în UE și analizează studiul realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, care arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupelor de vârstă în primele luni ale pandemiei. S-a înregistrat o creștere de patru ori a sentimentului de singurătate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, comparativ cu 2016.

Acoperirea mediatică, în întreaga UE, a fenomenului singurătății s-a dublat și în timpul pandemiei, gradul de conștientizare a problemei variind foarte mult de la un stat membru la altul. Raportul JRC analizează inițiativele de combatere a singurătății în 10 state membre ale UE.

„Pandemia de coronavirus a adus în prim-plan probleme precum singurătatea și izolarea socială. Aceste sentimente existau deja, dar publicul a fost mai puțin conștient de ele. Cu ajutorul acestui nou raport putem începe să înțelegem și să abordăm mai bine aceste probleme. La acesta se adaugă alte inițiative, precum Cartea verde privind îmbătrânirea, prin intermediul cărora avem ocazia de a reflecta asupra modului în care putem construi împreună o societate mai rezilientă și mai coezivă și o UE mai apropiată de cetățenii săi”, a declarat vicepreședinta pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica.

Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European și Comisie. Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfășoare în 2022, precum și crearea unei platforme web pentru monitorizarea singurătății de-a lungul timpului și în întreaga Europă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut