Feminitatea indiană celebrată în martie la Cluj-Napoca

În apropierea celei de-a XII-a ediții a Festivalului Namaste India, care anul acesta va avea loc la București și Cluj-Napoca, în perioada 12-20 martie, am căutat să aflăm mai multe despre feminitatea indiană, despre cum este receptată cultura Indiei la Cluj, într-un interviu inedit pentru Ziarul Făclia cu Mihaela Gligor, cercetător științific în cadrul Academiei Române, filiala Cluj-Napoca și directorul Centrului de Studii Indiene al UBB.

Reporter: Cultura indiană este din ce în ce mai prezentă la Cluj, prin intermediul activității desfășurate de Cluj Center for Indian Studies care, anul trecut, a împlinit frumoasa vârstă de 7 ani. Cum a pornit inițiativa acestui centru și care ar fi cele mai importante realizări, dacă ar fi să facem o retrospectivă?

Mihaela Gligor: Centrul s-a născut din dorința de a aduce India mai aproape de Cluj. Din 2014 încoace am avut zeci de evenimente, de cursuri de cultură și civilizație indiană, la lansări de carte, prelegeri și conferințe cu invitați din țară și/sau străinătate, schimburi de studenți și cadre didactice, prin programul Erasmus +, școli de vară, expoziții de fotografie, proiecții de film, concerte și spectacole de muzică și dans clasic indian, expoziții pe diferite teme, cursuri intensive de limbă, evenimente dedicate poveștii de dragoste dintre Mircea Eliade și Maitreyi Devi și multe altele. Între cele mai importante realizări se numără expoziția cu schimbul epistolar dintre Maitreyi Devi și prof. Mac Linscott Ricketts, biograful american al lui Mircea Eliade, expoziție ce a avut loc în 2019 și apariția revistei Romanian Journal of Indian Studies, prima de acest fel din țară, ajunsă la numărul șase, indexată în BDI, la care contribuie specialiști în indianistică din România și din lume.

Reporter: Cum apreciați interesul publicului clujean (de vârste diferite) pentru manifestările care ne aduc India mai aproape?

Mihaela Gligor: India atrage, în primul rând, prin bogăție. E o bogăție neînchipuită de culori, obiceiuri, religii, fizionomii, limbi vorbite, nuanțe și trăiri. Prin fiecare eveniment pe care îl organizăm încercăm să aducem această bogăție în fața publicului și să îi oferim ceva nou, de fiecare dată. Evenimentele noastre au propus teme despre care se știa destul de puțin sau deloc și, astfel, cei care au participat au avut posibilitatea să învețe și să își împingă mai departe curiozitatea. Publicul nostru este unul curios. Sunt oameni care au venit la majoritatea evenimentelor și care abia așteaptă Festivalul Namaste India. I-am obișnuit cu evenimente de la care pleacă încântați și sperăm să se întâmple la fel și de această dată.

Reporter: Festivalul Namaste India (ediția a XII-a) urmează să aibă loc pentru prima dată și la Cluj-Napoca, în perioada 12-20 martie, chiar în luna manifestărilor dedicate femeii, să spunem așa. Se vor întâlni diferite domenii artistice, teatrul și cinematografia indiană, arta textilă, practicile Yoga și Ayurveda, precum și literatura și aici vorbim despre un volum remarcabil ce va fi lansat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, intitulat Fiice ale Indiei. Spuneți-ne mai multe despre povestea acestui proiect, cum s-a născut, cine sunt contributorii și ce încearcă să aducă în prim plan, referitor la ipostaza feminității.

Mihaela Gligor: Fiice ale Indiei este un volum excepțional, dedicat atât femeilor remarcabile care au scris istorie în diverse domenii de activitate, cât și celor anonime, total necunoscute, dar care au contribuit la bunăstarea Indiei. Noi am avut la Centrul indian, acum câțiva ani, tot în luna martie, o campanie online numită ,,Portrait of a woman.˝ În fiecare zi spuneam povestea unei femei care a făcut ceva deosebit, într-un domeniu sau altul. Am avut succes și cei care ne urmăresc pe internet au apreciat fiecare poveste. Astfel că, oarecum, se impunea ca o parte dintre acele portrete să apară reunite într-un volum. Fiice ale Indiei asta face. Redă poveștile și portretele unor fiice ale Indiei despre care se știe, mai mult sau mai puțin, și în România: Maitreyi Devi, Chitrita Devi, Anita Desai și fiica ei, Kiran Desai, Anuradha Roy, Kamala Das și altele asemenea lor, femei care și-au depășit destinul și au făcut lucruri deosebite. Viața fiecăreia dintre ele e o lecție și inspiră generații. În India și peste tot în lume. Colaboratorii volumului sunt cercetători români aflați, chiar acum, în diferite colțuri ale lumii, din India sau Bali, până în Germania, Scoția sau Suedia, oameni pentru care întâlnirea cu India a fost un punct de cotitură.

Reporter: Care este modelul dumneavoastră de feminitate indiană, un reper din societatea indiană în acest sens? De ce?

Mihaela Gligor: Sunt multe modele… Noi o cunoaștem foarte bine pe Maitreyi Devi. Știm că a fost personajul lui Eliade, dar ea a fost mai mult de atât. A fost o voce a femeilor indiene din acea vreme, un adevărat model. A fost poetă, eseistă, prozatoare. S-a implicat în problemele acute ale societății indiene. A înființat un orfelinat și o școală. A avut conferințe peste tot în lume și a dus, peste tot, spiritul Indiei. Maitreyi e preferata mea, din mai multe motive. Însă sunt multe alte femei indiene remarcabile, de la Indira Gandhi la Arundhati Roy sau Vidya Balan, femei care au avut și au o voce puternică.

Reporter: Numeroasele călătorii pe tărâmul Indiei v-au permis să trăiți în mod autentic experiențele pe care le oferiți publicului clujean. Care a fost cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o de la oamenii și locurile de acolo și ce anume vă face să vă întoarceți mereu cu aceeași bucurie?

Mihaela Gligor: India te învață să iei viața așa cum e, să nu ai așteptări prea mari, să nu încerci să lupți împotriva destinului. În India înveți, mai mult decât oriunde altundeva în lumea asta, ce înseamnă să fii om și cum să te bucuri de fiecare lucru mic, de fiecare experiență sau întâlnire.

Reporter: Ce mesaj ne transmite selecția de pelicule cinematografice din cadrul acestei ediții a Festivalului Namaste India?

Mihaela Gligor: Filmele alese vorbesc despre rolul și locul femeilor în societatea indiană, despre felul în care imaginea lor a evoluat de-a lungul vremii. Sunt filme puternice din care publicul va învăța multe.

Reporter: Cum credeți că va fi primită de public această ediție a festivalului? Este posibil ca, pe viitor, să continue tradiția Namaste India și la Cluj?

Mihaela Gligor: Cred că va fi primită foarte bine și sunt convinsă că tradiția Namaste India va continua și pe viitor, la Cluj. De fapt… această primă ediție de la Cluj aduce o noutate absolută și anume expoziția de textile indiene. Veți putea vedea sariuri vechi de 100 de ani, ce vor fi expuse pentru prima dată în România. Alte textile indiene vor avea reinterpretări moderne. Toate și fiecare în parte spun povești deosebite ce merită a fi văzute și ascultate. Vă așteptăm, așadar, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei la Namaste India Cluj!

Reporter: Ce proiecte frumoase, ce noutăți ne pregătește Cluj Center for Indian Studies în perioada următoare?

Mihaela Gligor: Vom avea mai multe evenimente speciale, mai multe întâlniri cu publicul ce ne-a lipsit atât de mult în această perioadă. La momentul potrivit, publicul nostru va afla.

Festivalul Namaste India este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene și este organizat cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India. La Cluj-Napoca, manifestările cultural-artistice vor fi găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Cinema Arta.

Ediția 2022 face parte din seria manifestărilor oragnizate cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la obținerea independenței Indiei.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut