Femelă alpaca de la Zoo Galați, tratată la Clinica Veterinară a USAMV Cluj-Napoca

O femelă alpaca în vârstă de cinci ani, de la Grădina Zoologică din Galați, a fost tratată aproape patru luni de râie sarcoptică și supusă unor intervenții de corectare a unghiilor și dentiției la Clinica Veterinară de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Bonnie a fost inițial animal de companie în Galați, fiind donată ulterior Grădinii Zoologice din oraș. În vara anului trecut, medicii de la Grădina Zoologică au observat leziuni la nivelul urechilor și au trimis probe pentru analize la USAMV Cluj-Napoca.

”În iunie-iulie 2020 i-au apărut niște leziuni la nivelul urechilor, care s-au agravat treptat. Medicul grădinii zoologice a încercat să o trateze, însă fără succes. Ne-a trimis cruste și am pus diagnostic de râie sarcoptică. Pentru alpaca nu există în România produse specifice și tratamentul este dificil, cu eficiență scăzută. Râia sarcoptică la alpaca poate fi fatală și este greu de tratat. Nu a existat posibilitatea unui tratament complex în Galați din cauza lipsei de personal calificat și a costurilor. În 16 noiembrie a fost adusă la USAMV Cluj-Napoca, examinată, i s-au făcut analize de sânge și timp de o săptămână i s-au dat doar vitamine și minerale pentru a o aclimatiza cu noul spațiu”, exiplică asist. cercet. dr. Georgiana Deak, de la Departamentul de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul universității, adăugând că tratamentul a reprezentat o variantă combinată, timp de opt săptămâni: topic (pe piele) și general (injectabil).

”S-a efectuat operațiunea de corectare a unor tulburări funcționale consecutive și inerente întreținerii în condiții de captivitate. Concret, s-a procedat la trimarea ongloanelor crescute în exces și rabotarea (ajustarea) incisivilor inferiori. Pentru evitarea unui stres inutil și excluderea unor accidentări, alpaca a fost tranchilizată și transferată la Clinica de Chirurgie, unde manoperele menționate au fost realizate nu doar în condiții de siguranță, cât și rapid, pentru a evita complicațiile anestezice și ale imobilizării prelungite. Totul a decurs normal, fără evenimente nedorite, iar Bonnie se va bucura de zilele însorite ale primăverii, având unghii corectate, lucioase și o dentiție de invidiat. Ne bucurăm că am trecut prin această experiență, mai ales pentru studenți, care și-au diversificat astfel de aria de practică veterinară. Astfel de cazuri sunt foarte rare în România, eu am mai prins unul singur, dar nu la noi, ci în SUA”, declară prof. dr. Florin Beteg.

În toată perioada de internare la Clinica de Boli Infecțioase, Bonnie s-a bucurat și de atenția unui grup de studenți, care au ajutat cu tratamentul și cu hrănirea animalului, inclusiv la final de săptămână și pe perioadele de vacanță. Tratamentul și costurile de întreținere s-au ridicat la suma de 2.500 de lei, suportată de două companii, care au oferit o bursă și produse medicale cercetătoarei de la USAMV Cluj-Napoca, în calitate de rezident EVPC (European Veterinary Parasitology College). Costurile de cazare și ale altor operațiuni necesare au fost suportate de USAMV Cluj-Napoca.

Bonnie va mai rămâne câteva zile sub supraveghere medicală, iar apoi se va întoarce acasă, la Grădina Zoologică din Galați – au anunțat reprezentanții universității clujene.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut