Farul-CFR, derby-ul etapei a 22-a | Dan Petrescu: ”Va fi un meci de o intensitate maximă”

CFR Cluj joacă, luni, primul meci oficial din acest an, împotriva liderului Farul Constanța, în cadrul etapei a 22-a din Superliga României. Cele două formații sunt despărțite de un singur punct, iar în cazul unei victorii, campioana României va trece pe prima poziție în clasament, pentru prima dată în acest sezon.

Dan Petrescu, antrenorul echipei din Gruia, se așteaptă la o partidă extrem de dificilă.

”Am mai spus, a fost un cantonament destul de reușit, chiar dacă n-au fost rezultatele care mi-ar fi plăcut mie, știți că mie-mi place să câștig și în amicale, și în meciuri oficiale. Ne antrenăm de câteva zile la Cluj, avem niște probleme cu câteva accidentări, cu suspendările, Camora și Kolinger. Avem și câțiva jucători noi. Nu e ușor la început până se cristalizează o echipă care îmi doresc să câștige cât mai multe meciuri.

Și primul meci este unul foarte dificil. Jucăm împotriva echipei de pe primul loc, e un meci foarte complicat, mereu așa a fost la Constanța. Eu știu ce mă așteaptă, sper să știe și jucătorii. Am urmărit meciurile din pregătiri ale celor de la Farul, dar știam stilul lor de joc și felul în care se pregătesc meciurile. Sunt conștient că va fi un meci foarte greu, și sper să ghicesc bine echipa de start și schimbările.

Este o presiune pe ambele echipe, este normal, dar cei de la Farul nu se gândeau să fie acolo la începutul campionatului, n-au deci o așa mare presiune. Vor avea stadionul plin, fanii i-au ajutat mereu acasă, vor pune presiune mare pe noi și pe arbitrii. Sunt conștient că va fi un meci cu intensitate maximă. Chiar dacă e primul meci din an, o să vedeți că nu va părea deloc așa. Î să fie un meci cu intensitate, cum spuneam, cu agresivitate, ambele echipe vor face presing, șși sigur va fi un meci foarte greu, cum va fi și pentru ei, cred.

Au făcut câteva transferuri, dar cred că în echipa de start vor fi jucătorii de anul trecut, echipa standard care a jucat și în amicale. Cei doi, Boli și Baravykas, sunt jucători foarte buni, mai ales că au și experiență. Boli a câștigat și campionate cu noi, dar și cu Farul. E clar că Hagi vrea să câștige campionatul.

Nu știu dacă dintre noii veniți la noi vor fi în echipa de start. Peteleu a venit nepregătit, nu știu nici dacă i-a venit cartea verde, Țîru nu cred că a venit și el bine din punct de vedere fizic. Din păcate jucătorii noi n-au venit bine din acest punct de vedere. Nici Maglica, la fel și Krasniqi, nu știu dacă vor face față fizic la un meci de o asemenea intensitate. Mă voi decide însă după antrenamentele care urmează.

Preferam un alt adversar acum la început, dar oricum trebuia să jucăm și cu Farul, dar în același timp, dacă câștigăm, trecem peste ei în clasament. Dar, știm și noi ce meciuri au fost acolo, acum nu au nici probleme de lot, în amicale au jucat, într-adevăr, foarte bine, vor avea și stadionul plin. Nu va fi ușor.

N-am avut timp să aduc echipa acolo unde mi-aș fi dorit, perioada de pregătire a fost foarte scurtă, dar și pauza a fost foarte scurtă, nici jucătorii cred că n-au pierdut foarte mult. Nu mai e ca și înainte în campionatul nostru, când aveai la dispoziție o lună jumătate, erau două săptămâni libere, o lună îi antrenai, aveai timp mai mult să-I pregătești pe jucători. Acum, totul e pe repede înainte. Noi am jucat deja 39 de meciuri, mai avem cel puțin 23 sau 24, deci vor fi 60 și ceva. Sperăm să ajungem la 70, să ajungem cât mai sus și în Cupa României, și în Conference League.

Nu mă gândesc la schimbarea sistemului de joc, eu sunt adeptul unui singur lucru, și mereu le spun băieților, chiar dacă jucăm cu cinci fundași, cu patru, cu trei, că nu contează cum jucăm, că cel mai important este spiritul de echipă și felul în care abordăm meciurile. Sistemul de joc este important, dar nu el ne câștigă meciurile, deci nu cred că acesta va fi important.

Yeboah nu pare afectat de ratarea transferului la Praga, chiar nu pare. E la fel ca înainte, parcă e chiar mai entuziast și mai bine din punct de vedere fizic. Mi-a plăcut de el la antrenamente, și mă bucur că a trecut peste acest moment.

Din ce am înțeles, Otele va fi jucătorul nostru, dar abia din vară, rămâne de văzut ce se va întâmpla.

”Dan Petrescu nu l-a dat afară nici pe Dugandzic, nici pe Betancor”

Vreau să mai clarific un aspect, că toată lumea dă în ziare că Dan Petrescu l-a dat afară de Dugandzic. Nu, Dan Petrescu nu l-a dat afară pe Dugandzic, și nici n-a renunțat la el. A fost bine pentru el, a fost bine pentru club, aveam nevoie de bani noi, avea nevoie de bani el, nu știu cum a plecat, că eu n-am fost de acord cu plecarea lui. N-am fost de acord nici Jefte Betancor să plece, n-am fost de acord nici să plece Grahovac. Dar nu este important ce vreau eu, este important ce vrea clubul. Nu plătesc eu salariile, și dacă clubul a considerat că trebuie să plece dintre jucători, clubul a încasat niște bani, jucătorii au însat un salariu mai bun, eu nu pot să fac nimic în această fază. Dar, în niciun caz, Dan Petrescu nu a renunțat la Dugandzic. Și jucătorul știe asta, și Betancor știe asta, dar le place să dea astfel de titluri, să dea în Dan Petrescu toată lumea.

Așa și cu Petrila, dacă vine ofertă pentru el, ce vreți să fac eu? Normal că-mi doresc ca Petrila să fie aici, dar în fotbal nu poți să te opui la nicio ofertă, mai ales dacă clubul este fericit. Dacă eram patron vă spuneam: fac asta, sau fac asta. NU sunt patron, sunt doar antrenor însă.

În privința discuțiilor referitoare la Pintilii și la Croitoru, în toată lumea asta, cine are o școală de antrenori antrenează. Mi se pare corect, trebuie să ai o licență. Nu poți să te duci să antrene\i fără să ai o licență. Nu cred că este în lume așa ceva. Dacă nu ai licență cum vrei să antrenezi? Acuma, felul în care se ajunge la obținerea unei astfel de licențe, nu mai e problema mea. Și scandalul acesta cred că este numai în România. Spuneți-mi și mie o țară în care antrenorii nu au licență și stau pe bancă. Există așa ceva? Nu mai există. N-ai licență, n-ai voie să stai pe bancă. Eu zic că sunt atâția antrenori cu licență în țară și stau acasă, iar alții fără licență antrenează. Nu e corect. Eu zic să intrăm și noi în normalitate, să antreneze doar cei care au licentă.

Partida dintre Farul și CFR Cluj se va desfășura luni, 23 ianuarie, la Ovidiu, cu începere de la ora 20.00.

Sandu Mureșan

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut