Farmaciile independente cer stoparea creșterii nejustificate a prețurilor medicamentelor

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trage un semnal de alarmă privind îngreunarea accesului pacienților la medicamente din cauza măririi prețurilor și indisponibilitatea unor medicamente esențiale pentru bolnavii cronici. 

„În contextul pandemiei de coronavirus și a declanșării stării de urgență, prețurile pentru anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, precum și a mai multor produse medicale, în special cu rol de protecție împotriva virusului (măști, mănuși, alcool medicinal, dezinfectant), au crescut semnificativ. Costurile ridicate pentru aceste produse pun pacientul în impas financiar și pot avea impact asupra sănătății acestuia” – atenționează AFIE.

Farmaciile independente solicită de urgență furnizorilor de medicamente și produse medicale să stopeze creșterea accelerată a prețurilor acestora, „iar dacă există motive reale și argumentate pentru care prețurile acestora cresc, statul român trebuia să ia măsuri, astfel încât pacientul să nu fie cel care ajunge să aibă de suferit” – declară președintele AFIE, farm. Sânziana Mardale.

În ce privește lipsa medicamentelor necesare pacienților pentru diferite afecțiuni (diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene etc.), farmaciile independente solicită de urgență statului român „luarea de măsuri imediate care să ducă la punerea pe piață a respectivelor medicamente”. „Informațiile oficiale primite din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale prezintă faptul că, cel puțin în cazul DCI Levothyroxinum (Euthyrox), producătorul a pus pe piață stocuri suficiente, însă aceste medicamente nu ajung în farmacii și nici la pacieți. Mai mult, lipsa numeroaselor medicamente de pe piața din România aduce un risc suplimentar asupra pacienților vârstnici, cu boli cronice, în contextul pandemiei” – avertizează AFIE.

Printr-o serie de adrese către Președinție, Ministerul Sănătății, MAI, CNAS etc, AFIE a solicitat măsuri suplimentare care să vină în sprijinul pacienților cronici și care să ajute profesioniștii din domeniul sănătății să își desfășoare activitatea sub presiunea pandemiei. Astfel, s-a cerut: dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii, pentru ca pacienții cronici să aibă acces la tratament; asigurarea materialelor de protecție corespunzătoare pentru farmaciști și asistenți de farmacie (mănuși, măști, substanțe dezinfectante, viziere de protecție și alte produse) în cantități suficiente; asigurarea necesarului de medicamente și materiale sanitare pentru farmaciile comunitare; derogarea de la orice obligație de semnare fizică de către pacient sau aparținător în cazul eliberării prescripțiilor medicale electronice, pentru a se evita cât mai mult contactul direct; derogarea farmaciilor de la programul de funcționare declarat și eliminarea birocrației, astfel încât farmaciile comunitare să poată să asigure dezinfectarea corespunzătoare a spațiilor și suprafețelor; exceptarea unităților farmaceutice de la prevederile Legii nr. 19/2020, pentru a se asigura accesul pacienților la medicamente și a se evita închiderea farmaciilor.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie