Fără parcuri industriale în Gherla

Nu doar la Cluj-Napoca s-au înfiinţat parcuri industriale, ci şi în alte localităţi din județ, însă în Gherla se discută, de cinci ani, fără rezultat despre amenajarea unui asemenea obiectiv.

Edilii oraşului se lovesc însă de lipsa terenurilor disponibile. Efectiv, Primăria nu dispune de un metru pătrat de pământ liber. Doar pe dealul ce înconjoară urbea de pe Someş există câteva păşuni naturale, care pot fi transformate în parcuri industriale. Dar vârful dealului este un loc total neadecvat pentru astfel de investiţii.

În această situaţie, edilii oraşului caută noi soluţii, însă pînă acuma nu au găsit modalităţi de realizarea al acestui proiect, care ar dezvolta viaţa economică. Totuşi, la ieşirile din municipiu spre Cluj-Napoca şi Dej au fost construite în ultimii aniunităţi industriale, cel mai recent exemplu fiind o modernă fabrică de mobilă, inaugurată toamna trecută pe strada Clujului. De asemenea, la marginea Gherlei, la ieşirea spre Dej, a crescut numărul autobazelor şi a atelierelor de reparaţii auto. Deci, s-au făcut unii paşi în domeniu, dar un parc industrial – nici vorbă.

Ce nu au reuşit gherlenii, au reuşit edilii din Iclod. Chiar dacă nu putem vorbi de un parc industrial, acolo s-au grupat în acelaşi loc mai multe firme: Fabrica de calorifere, Unitatea de prelucrarea laptelui „Picolact”, SC Heleon Construct SRL sau un service de reparaţii tractoare şi utilaje agricole. Urmează ca în viitor în zona respectivă să apară noi firme, pământ este destul, până la Fundătura se tot poate construi. Important este, că Primăria comunei Iclod sare în ajutorul oamenilor de afaceri care doresc să realizeze astfel de obiective.

Aceleaşi preocupări le-am găsit şi la Primăria comunei Sic, unde administraţia locală pune la dispoziţia investitorilor terenuri pentru înfiinţarea unui parc industrial. Primarul Sallai János a aşteaptă acum răspunsul unor întreprinzători din Cluj-Napoca. Pe plan local a început dezvoltarea turismului, prin amenajarea unui ştrand cu apă sărată la ieşirea din comună spre Bonţida. Să nu uităm, la Sic a funcţionat cândva o mină de sare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut