Familia, Biserica și Școala, împreună pentru Educație

Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar, să cultive libertatea, responsabilitatea și demnitatea persoanei umane, într-o lume marcată profund de individualism și secularizare – arată Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, în mesajul transmis la începutul anului școlar 2019-2020.

În același mesaj, Întâistătătorul BOR deplânge starea actuală a satului românesc, unde, pentru mulți elevi din familii sărace, accesul la educație este limitat.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Prin această inițiativă s-a dorit evidențierea faptului că satul este spațiul în care s-au format și păstrat, de-a lungul timpului multe dintre valorile spirituale, culturale și identitare, transmise până în zilele noastre. În acest sens, relevant este modelul scriitorului și dascălului Ion Creangă, cel care a valorificat resursele sufletești ale țăranului român și a îmbinat armonios dragostea pentru copii cu darul povestirii (…). Satul românesc nu mai este astăzi ce era cu mai mulți ani în urmă. În multe sate, locurile natale sunt părăsite de către generațiile tinere, mulți elevi provin din familii dezavantajate din punct de vedere economic, accesul la educație este limitat, iar solidaritatea dintre oameni este tot mai redusă, sătenii înstrăinându-se de propriul pământ și de propria lor identitate” – arată PF Daniel.

Patriarhul amintește că Biserica Ortodoxă Română susține educația în mediul rural, organizând proiecte de prevenire și corectare a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, așa cum este proiectul „Alege școala!” (etapele IV, V și VI), organizat în parteneriat cu Fundația World Vision România. „Totodată, prin continuarea programului catehetic «Hristos împărtășit copiilor», prin organizarea de tabere și activități educaționale, Biserica dorește să încurajeze copiii și tinerii să-și trăiască viața în comuniune de iubire cu Dumnezeu și oamenii (…). Acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar și învățător, se creează speranță mai multă și comuniune spirituală mai intensă” – afirmă PF Daniel.

Cu prilejul începutului anului școlar 2019-2020, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române binecuvântează elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, adăugând rugăciunea adresată Mântuitorului nostru Iisus Hristos, „Învățătorul și Domnul” (Ioan 13, 13), „să lumineze și să umple de pace și bucurie sufletele copiilor și tinerilor, precum și ale părinților, învățătorilor și profesorilor care îi ajută pe elevi să fie o binecuvântare pentru poporul român, pentru prezentul și viitorul României!”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie