Factura de gaze pentru clienţii care rămân fără furnizor va reflecta strict costurile

Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor a fost modificat, astfel încât factura pentru clienţii care rămân fără furnizor să reflecte strict costurile.

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a emis un ordin care prevede un sistem alternativ prin care toţi FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă) să preia în mod nediscriminatoriu, prin rotaţie lunară, automat sau la cerere, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nici o sursă. ANRE a suplimentat la minimum 7 numărul de FUI desemnați de Autoritate.
Facturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de UI (Oltimă Instanță) va reflecta strict costurile realizate de FUI.
Preluarea locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 Mwh, ca urmare a încetării contractului de furnizare încheiat între furnizorul actual/FUI şi clientul final a fost completată, în sensul includerii posibilităţii ca şi pentru locurile de consum pentru care clienţii finali au denunţat unilateral contractul de furnizare să fie posibilă preluarea, însă doar la cererea acestora.
Încetarea contractului de furnizare încheiat între FUI şi clientul final pentru locul de consum preluat reprezintă o situaţie de preluare, în condiţiile în care acesta nu-şi găseşte un furnizor pe piaţa concurenţială. În cazul locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, FUI va decide în mod liber dacă prelungeşte perioada de asigurare a furnizării gazelor naturale în regim de UI la locurile de consum ale clienţilor preluaţi după împlinirea duratei minime pentru care are această obligaţie şi va notifica clienţii preluaţi, cu cel puţin 30 de zile înainte, încetarea furnizării gazelor naturale în regim de UI, sau, după caz, prelungirea perioadei de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, cu precizarea acesteia.

Ordinul mai prevede că termenl de denunţare unilaterală a fost redus la 2 zile.
De asemenea, FUI este obligat de a publica în secţiunea dedicată FUI, de pe propria pagină de internet, datele de contact necesare comunicării cu clienţii finali privind furnizarea gazelor naturale în regim de UI (numere de telefon, adrese de e-mail, modalitatea de contactare prin accesarea paginii de internet etc.), contractul – cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, preţul de facturare, orice alte date şi informaţii privind furnizarea gazelor naturale în regim de UI.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut