Fabrica își vinde spațiul de producție, dar îi cresc acțiunile pe Bursă

Cea mai mare creștere a acțiunilor la Bursa de Valori București a fost consemnată, la sfârșitul săptămânii trecute, de o fabrică care își vinde sediul și spațiile de producție din Cluj-Napoca, activitatea urmând, în cel mai bun caz, să fie relocată.

Aprecierea cu peste 14,5% a acțiunilor fabricii are probabil legătură și cu decizia Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de a vinde terenul și clădirile pe care unitatea își mai desfășoară activitatea. ”Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 euro/mp fără TVA (preț ce include și costul demolării construcțiilor existente pe aceste terenuri) preț ce va fi calculat prin rapoarte strict la suprafață terenului care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice, este traversat de utilități, se impune constituirea unor dezmembraminte ale drepului de proprietate ori este afectat de alte sarcini (de orice natură)”, se arată în decizia AGA Carbochim, fabrică situată în piața 1 Mai din Cluj-Napoca, o zonă de peste 120.000 mp, care a intrat de mult în atenția dezvoltatorilor imobiliari.

Un simplu calcul ne arată că, în urma acestei tranzacții, prețul de vânzare al platformei Carbochim ar fi de cel puțin 41,4 milioane euro, o tranzacție mai mult decât ”respectabilă”. Cu toate acestea, să observăm că în prețul de vânzare este inclus costul demolării construcțiilor existente pe terenul respectiv, unul deloc de neglijat pntru oricare dezvoltator imobiliar. În plus, dacă se ia în calcul că, în prezent, în Cluj-Napoca, prețul pe metru pătrat al unei locuințe a urcat până la stele, undeva în jurul valorii de 2.300-2.400 euro/mp, este mai mult decât clar că tranzacția în sine ar putea reprezenta o afacere foarte profitabilă pentru un dezvoltator imobiliar.

Să reamintim că producătorul clujean de abrazive Carbochim este deținut 75,8% de Carbo Europe, companie controlată de Iulian Dascălu, şi în proporţii de 14,28% de Carbo One şi Carbo Two. În vara anului trecut, Carbochim avea o capitalizarea bursieră de circa 62 milioane lei, dar acțiunile sale pe Bursă consemnau o scădere de 15%, pentru ca acum valoarea acțiunilor să crească, așa cum am arătat, cu aproape același procent. În trimestrul III al anului trecut compania avea venituri de 24,5 milioane de lei, în creștere de la 23,4 milioane în perioadă similară din 2020, și un profit net de 1,35 milioane lei, în creștere ușoară de la 1,3 milioane lei în 2020.

Carbochim are o experiență notabilă în domeniu, de peste 70 de ani, și credem în capacitatea sa de dezvoltare. Suntem convinși că îmbinând know-how-ul Carbochim cu viziunea și experiența în property management ale Iulius vom realiza obiectivul nostru comun, acela de a consolida strategia de creştere și de a aduce plus-valoare portofoliului”, spunea Iulian Dascălu în 2020. Rămâne de văzut dacă aceste afimații vor avea acoperire și în fapte sau dacă vor rămâne doar la stadiul de promisiune, și aceasta în pofida deciziei AGA de relocare a activității fabricii într-un alt imobil, pe care ar urma să se achite maximum 3,5 milioane de euro. De remarcat că jucători din piața imobiliară apreciază că următorea mișcare ar putea fi achiziționarea platformei Carbochim de o altă firmă controlată direct sau indirect tot de Iulian Dascălu.

Indiferent de ce se va întâmpla, să sesizăm că vechile platforme industriale ale Clujului își schimbă destinația: în locul fabricii Mucart există aum blocuri, pe terenul producătorului de mobilă Libertatea a fost realizat parcul tehnologic Liberty, pe cel al fabricii de robineți Armătura urmează să fie dezvoltat, cel mai probabil, tot un proiect imobiliar, la fel cum se va întâmpla și pe terenul unde funcționa una dintre secțiile întreprinderii Electrometal.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut