Expoziție: Memoria satului încrustată în lemn

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare invită publicul clujean la vernisajul expoziției de sculptură „Memoria satului încrustată în lemn”, găzduită în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” (Calea Dorobanților nr.104).

Expoziția reunește lucrările a trei artiști sculptori sătmăreni: Vasile Dragoș,  Kóter Vasile și Vasile Vari, membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, în a căror tematică se regăsesc și crâmpeie din lumea satului românesc. Fiind un material iubit dintotdeauna de meșterii și artiștii români, lemnul își găsește locul firesc în programul expozițional al acestor centre, care doresc să promoveze imaginea satului prin toate mijloacele, dar și pe artiștii care au aplecare spre acest domeniu.

Născut în 1958, în comuna Turț din județul Satu Mare, Vasile Dragoș este un sculptor autodidact, invitat în numeroase expoziții personale și de grup, dar și în tabere de sculptură din întreaga Transilvanie și în Ungaria. Vasile Vari s-a născut în 1979, în localitatea sătmăreană Halmeu și a deprins tainele  sculpturii în lemn începând cu 2016, alături de maestrul sculptor Iosif Foris. A expus până în prezent la Târgu Mureș, Carei și Satu Mare lucrări ce au ca inspirație lumea satului, natura, dar și  cultura tradițională a altor popoare. Kóter Vasile, născut în 1950, în Carei, a început să cioplească la 6 ani, preferând lemnul de-a lungul întregii sale activități, chiar dacă abordează osul și marmura, deopotrivă. Din 1980 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, fiind prezent în peste 40 de expoziții și tabere de sculptură din România, Ungaria și Grecia.

Vernisajul va avea loc marți, 19 aprilie, de la ora 15:00, în cadrul unui eveniment mai amplu organizat de CJCPCT Cluj, care va include un recital de pricesne și muzică cultă, susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor Ovidiu Barteș, alături de interpretele de muzică populară Oana Bozga-Pintea și Mariana Morcan și de grupul de copii „Arheo”, coordonator prof. Veronica Macarie Moldovan. Expoziția rămâne deschisă până în 30 aprilie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut