Expoziție: Gherla – oraș baroc și armenesc

Gherla este unicul oraș al Transilvaniei fondat în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit. Evoluția sa se suprapune în timp cu pătrunderea barocului în zona Ardealului, purtând din acest motiv pecetea acestui stil în mod pregnant.

Orașul baroc Gherla, numit și Armenopolis, a fost întemeiat de către o parte a armenilor veniți din Moldova sub conducerea episcopului Oxentius Verzellescus, cu acordul principelui Mihai Apafi. Localitatea de pe Valea Someșului Mic se poate mândri cu una dintre cele mai mari și frumoase biserici, Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime”, aflată chiar în centrul municipiului, un lăcaș de cult dintre cele mai mari din Europa. Nu întâmplător, biserica se observă și de la 5 kilometri de pe șoseaua națională Cluj – Dej. Deci, au  cu ce să se laude gherlenii.

Chiar zilele trecute, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății nr. 3 s-a deschis partea a doua a expoziției de artă fotografică  „Gherla – oraș baroc și armenesc”, continuarea evenimentului cu același nume, organizat toamna trecută în același spațiu. Încet, încet, activitatea Centrului de Informare și Promovare Turistică Gherla intră în linie dreaptă în această perioadă a pandemiei. Pe lângă acțiunile de promovare a valorilor turistice din zona orașului au loc și alte evenimente.

După reușita expoziție a sculptorului Ioan Galgoczy, zilele trecute a fost vernisată expoziția de artă fotografică a membrilor fotoclubului gherlean. Sunt expuse  20 de lucrări color ale artiștilor fotografi Claudiu Capră (președintele fotoclubului), prof. Ioan Moldovan, Sebastian Morar, Dorin Pop și Ioan Corpodean. Fotografiile prezentate, pe lângă monumentele reprezentative,  arhitectonice și istorice, ale fostului Armenopolis, reflectă și frumusețile naturii. Sunt adevărate lucrări de artă fotografică, majoritatea fiind expuse în premieră publicului vizitator din Gherla. Cine nu cunoaște orașul Gherla are ocazia de a admira frumoasele și impozantele clădiri armenești, dar și persajele mirifice din jurul urbei transilvane.

Expoziția Fotoclubului Gherla este deschisă toată luna martie și stă la dispoziția publicului, în condițiile respectării normelor sanitare, în zilele de luni – vineri, în  intervalul orar  9:00 -15:00.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut