Expoziție foto: „Călător prin Armenopolis”

La sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla a avut loc vernisajul expoziției de fotografie urbană „Călător prin Armenopolis”.

De data aceasta se prezintă în fața publicului artiștii fotografi Dana Mitică din București și gherleanul Septimiu Socolis. Sunt expuse 68 de fotografii, majoritatea oglindind renumitele case armenești, la loc de frunte aflându-se, desigur, frumoasa Catedrală Armenească din centrul orașului, imortalizată în mai multe lucrări de artă  fotografică.

Vernisajul a fost deschis de managerul Centrului Turistic, doamna Monica Pătac, care, după ce a prezentat publicului pe cei doi autori, s-a referit, pe scurt, la importanța realizării acestui eveniment, Gherla fiind un renumit centru  al comunității armenești, cunoscut și apreciat în toată țara, dar și peste hotare. Au mai vorbit și cei doi invitați, Dana Mitică și Septimiu Socolis, ambii subliniind frumusețea și originalitatea valorilor arhitectonice din fostul Armenopolis, localitate ce le-a atras atenția și curiozitatea, reflectate prin cele 68 de fotografii prezentate în  sala de expoziții a Centrului Turistic.

Când vorbim despre arta-vizuală, spunem fotografia. Fotografia poate fi considerată ca fiind unică, gândindu-ne că este singura ramură a artei ce permite, printr-un singur clic, prin „ochiul magic” al camerei foto, să înghețe pentru totdeauna un moment, un loc, oameni. Dacă ne referim la fotografia urbană, întâlnită și ca fotografia stradală, aici găsim o mai mare arie de captare, ca; arhitectură, peisaj, fotografia documentară, oferind ocazia bună, fiind la îndemâna oricărui fotograf. Privitorul este invitat să ia parte la spectacolul cotidianului și să pună în mișcare rotițele timpului și ale spațiului.  Gherlenii sunt invitați să cunoască și să recunoască locurile prin care au fost cei doi artiști fotografi, călători prin Armenopolis.

Expoziția de la Centrul Turistic Gherla poate fi vizitată pe tot parcursul lunii august, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 15,00.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut