Istoriile Clujului prezentate la MNIT

Marile evenimente care au marcat Clujul –  războaie, revoluții, asedii, foamete, violențe interne, sărăcie, epidemii, incendii devastatoare, tensiuni interconfesionale, istoria dezvoltării locului – monumente, comunități entice care au conviețuit și au influențat dezvoltarea urbanistică, influența religiilor, dar și a personalităților clujene – sunt aduse în atenția publicului prin expoziția „Istoriile Clujului”, ognaizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

„Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe. Putem vorbi despre istoria locului și istoria oamenilor, despre clădiri și demolări, despre evenimente sau personalități, despre cultură materială sau spiritualitate, despre conviețuire și tensiuni, despre glorie și declin și despre câte și mai câte. Noi am ales să vorbim despre câteva dintre istoriile acestui oraș printr-o expoziție-eveniment” – precizează organizatorii.

Potrivit acestora, expoziția, extinsă pe cinci dintre sălile etajului 1 al MNIT, este „un proiect ambițios, care a implicat mulți parteneri și multe luni de muncă, concretizate în realizarea unui concept expozițional aparte, pe o temă care reprezintă o mare provocare”. „Ținând cont că e istoria orașului în care trăim, muncim sau studiem, subiectul pare, la o primă vedere, la îndemână, dar el nu este deloc simplu și asta pentru că avem o istorie complexă, cu  o multitudine de posibile abordări pentru realizarea unei astfel de expoziții. Pe de altă parte, așa cum reiese din titlul expoziției, Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe, care dau un tot unitar, o sumă a ceea ce am acumulat și ne-a conturat identitatea” – spun organizatorii.

Potrivit declarației curatorilor expoziției, Ana-Maria Gruia și Cristian Roman, sunt aduse în atenția publicului cele mai spectaculoase artefacte ale Clujului, precum altarele romane care atestă rangul de municipiu și apoi de colonia a orașului Napoca, cheia de onoare și sigiliul medieval ale Clujului, paloșul călăului, gravuri de epocă, capodopere ale breslelor, tezaure monetare și piese descoperite recent, în cele mai recente cercetări arheologice făcute în timpul săpăturilor în centrul orașului

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 21 septembrie, de la ora 15:00.

Organizatorii au anunțat că proiectul expozițional va fi completat, pe durata lui, cu diverse alte expoziții sau activități secundare, bazate pe multitudinea de materiale acumulate în urma documentării și cercetării pentru această expoziție, „dar care nu au mai încăput în cele cinci săli ale acesteia”. Primul proiect de acest fel este ”Cluj Puzzle în 365 de istorii”, un proiect online, care aduce publicului cele mai frumoase povești despre Cluj, pornind de la piese din patrimoniul MNIT, dar și personalități, evenimente importante sau alte lucruri legate de Cluj, care ne conturează specificul orașului.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut