Expoziție „Elf”: Beethoven Reloaded

„Beethoven Reloaded” – o expoziție organizată de Liceul Teoretic „ELF” din Cluj-Napoca și găzduită în incinta Muzeului de Artă – invită publicul clujean la un veritabil ”dialog peste mode și timp” cu opera compozitorului de la a cărui naștere se împlinesc 250 de ani.

Elevii din municipiul Cluj au fost invitați să participe la patru competiții inedite: „Bagheta magică”, „Design – Minecraft Creative”, „Comic Book Challenge” și „Provoacă-l pe Beethoven!” – „o suită de gesturi artistice, un soi de experimente concepute în ideea de a descoperi un fragment din ceea ce înseamnă lumea lui Beethoven, nu prin receptare pasivă, ci prin reconfigurarea ei în funcție de modul în care ei o percep” – după cum precizează organizatorii. În final, opera compozitorului apare reflectată în mai mult de 100 de lucrări, „descompunând-o și recompunând-o, ca într-un puzzle uriaș”.

Toate lucrările participante vor putea fi admirate și în galeriile blogului cultural http://cooltura.elf.ro/. Alături de portretul compozitorului, turnat în bronz în 1913, de către sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932), și de lucrările în acvaforte ale pictoriței Ilona Wittrisch (1879-1946), ce înfățișează casa compozitorului (Beethovens Geburtshaus in Bonn), privitorii vor face un tur virtual al galeriei de lucrări ale elevilor, fiecare dintre ele surprinzând, în mod inedit, o notă esențială a creației lui Beethoven.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 16 decembrie, de la ora 17:30, în foaierul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența managerului muzeului, Lucian Nastasă-Kovács, a curatorului expoziției, prof. Ioan Gînscă, a directorului executiv al Liceului Teoretic „ELF”, Vladimir Pop și a directorului adjunct, prof. Mariana Pop, și va fi transmis live pe pagina de facebook a Liceului Teoretic „ELF”. Tot atunci va avea loc și premierea lucrărilor câștigătoare.

Discursurile reprezentanților celor două instituții vor fi însoțite de intervenția unor invitați foarte importanți pentru Liceul Teoretic „ELF”: dirijorul Gabriel Bebeșelea și trupa Green Onions Experience.

Expoziția va fi deschisă până în 3 ianuarie 2021.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut