Expoziție de pictură la Muzeul Municipal Dej

Muzeul Municipal Dej este gazda expoziției de pictură Nicu Butiseacă, dedicată în principal peisajului din zona urbei someșene. În același timp, expoziția este „cartea de vizită” a unui pictor aflat în plină maturitate creativă, care se alătură comunității artiștilor plastici dejeni tot mai diversă, bogată și mai colorată.

Născut la 12 ianuarie 1951 în comuna Vișani (jud. Brăila), Nicu Botiseacă este absolvent al Universității „Transilvania” din Brașov, Facultatea TCM-MU și absolvent al Școlii Populară de Artă Brașov. Începând cu anul 1982 participă constant la expozițiile de grup semestriale sau anuale organizate de AAPA-Brașov, expoziții de grup în tabere de pictură (Plaiul Foii-Zărnești și Eforie Sud), realizând totodată expoziții personale la Brașov și Dej, unde s-a stabilit după pensionare. Lucrările sale sunt prezente în colecții particulare din România, Franța, Germania, SUA și Anglia.

Cu rădăcini clare în impresionism, mai ales în impresionismul românesc reprezentat de Ion Andreescu, lucrările lui Nicu Butiseacă vădesc fără ezitare preferința pentru peisaj, pentru plein-air și pentru jocul luminii între formă și culoare. Trecerea anotimpurilor îl fascinează, cromatica, fie ea hibernală sau estivală, îl atrage irezistibil. Practic, natura însemnă aproape totul pentru pictor. Totuși, nu lipsesc micile incursiuni în portretistică și în aria rezervată picturii de șevalet.

De altfel, chiar pictorul declară: „Iubesc foarte mult peisajele din toate anotimpurile cu pâlcuri de arbuști și pomi, dealurile pline cu fânețe în diverse culori, singurătatea și arabescul copacului, natura statică cu flori și fructe; simt că trăiesc alături de ele! Orașul Dej mi-a oferit, prin împrejurimile sale, momente de satisfacție și bucurie, de aceea prin lucrările prezentate în expoziție doresc să ofer iubitorilor de artă momente de încântare, bucurie și liniște sufletească”.

Expoziția recent vernisată de prof. Ovidiu Rus va rămâne deschisă la „Galeria de Artă” a Muzeului Municipal Dej până la data de 15 noiembrie.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut