Expoziție de mărțișoare pictate pe sticlă

O inedită expoziție de mărțișoare pictate pe sticlă de Mirela Lupuțan, meșter iconar din Huedin, în atelierul din cadrul Serviciului de Asistență Comunitară al Protopopiatului Ortodox Huedin, își așteaptă vizitatorii, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

„Tehnica realizării acestor mărțișoare este cea tradițională, precum în cazul icoanelor. Pictura se face pe dosul sticlei, în tehnica numită „în oglindă”, diferența față de icoană constând în aceea că desenul este liber, nefiind folosit un izvod sau un șablon. Culorile vii își dau mâna pentru a prevesti și ele mult așteptata venire a primăverii. Ghiocei, flori de câmp, femei în port popular, îngerași sau adaptarea temei iconografice «Maica cu Pruncul», sunt așezate frumos pe sticlă, ilustrând sensibilitatea autoarei, care mărturisește că iubește tradiția și florile din grădina bunicii” – anunță organizatorii expoziției, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” .

Potrivit acestora, ideea de a realiza mărțișoare pe sticlă i-a venit Mirelei Lupuțan în momentul în care a observat că, după ce meșterul glăjer din Huedin tăia sticlele pentru icoane, rezultau mici bucăți de sticlă, pătrate sau dreptunghiulare, pe care ea a găsit de cuviință să nu le arunce. Astfel, în preajma venirii primăverii, „aceste bucăți de sticlă prind viață sub forma unor inedite și delicate mărțișoare, realizate cu multă dragoste și migală”.

Această tehnică este transmisă de Mirela Lupuțan și copiilor din cadrul Cercului de pictură pe sticlă din Huedin.

Expoziția va fi deschisă până în 10 martie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut