Expoziție de costume armenești la Gherla

Începutul dezvoltări urbane a Gherlei se datorează în mare parte așezării armenilor pe aceste meleaguri, la sfârșitul secolului XVII și începutul secolului următor.

Armenii din Gherla sunt originari din Anatolia, unde s-au format ca popor dând naștere unei civilizații străvechi în care viața pulsa din plin, iar meșteșugurile și comerțul au cunoscut o mare înflorire. La sfârșitul secolului al XVII-lea, armenii veniți din zona Bistriței i-au cerut împăratului Leopold I dreptul de a-și construi un oraș lângă vechiul târg românesc de pe domeniul aloidal al urbei de pe Valea Someșului Mic. Așa a început dezvoltarea acestei comunități pe meleagurile noastre, vechiul Armenopolis fiind cunoscut și apreciat în toată lumea atât prin tradițiile meșteșugărești, cât și prin frumusețea și originalitatea costumelor pe care armenii le-au purtat.

Din aceste splendide costume armenești sunt expuse câteva în cadrul expoziției deschise la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla. Sunt prezentate publicului vizitator 20 de fotografii reprezentând tot atâtea costume armenești purtate în secolul al XIX-lea, atât costume de bărbați, cât și de femei. Sunt adevărate comori ale vestimentației armenești din acele vremuri, care au făcut cinste comunității gherlene, binecunoscută și prin aceste valori, unele scoase din lada de zestre de către generațiile următoare.

Colecția expusă în sala din centrul municipiului aparține sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, ea mai cuprinzând și alte fotografii care de astă dată nu sunt prezentate în cadrul acestei inedite expoziții. În anii 90 originalele costume armenești (deci, nu fotografii!) au fost expuse și într-o sală specială de la parterul Muzeului de Istorie (Casa Karácsonyi), dar colecția respectivă a ajuns până la sfârșit în posesia sucursalei locale UAR. An de an, în fiecare vară când la Gherla are loc tradiționala sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul”, sute de străini pot admira aceste costume vechi, unele purtate de tineri în timpul slujbei oficiate cu această ocazie în Catedrala Armenească din centrul orașului.

Expoziția „Costume armenești” se poate vizita cu respectarea normelor sanitare și a distanțării sociale în zilele de luni-vineri, în intervalul orar 9:00 – 15:00.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut