Expoziție de artă populară la Gherla

Primăvara aceasta oferă amatorilor de frumos din municipiul Gherla un bun prilej de a admira lucrările unor artiști populari din localitate. După expoziția reușită a membrilor cercurilor artistice din cadrul Clubului Copiilor, începând cu data de 28 aprilie, în sălile  Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății nr. 3 este deschisă expoziția de artă populară a cunoscutei artiste Filep Erzsébet, din Gherla.

Autoarea lucrărilor expuse este mult apreciată prin prezențele sale la marile evenimente folclorice din țară și străinătate, printre altele și la Londra. La Gherla iese în fața publicului a doua oară, după ce acum trei ani a avut o expoziție asemănătoare și în sălile Muzeului de Istorie din localitate. De astă dată expune costume populare tradiționale din comunele Sic și Călata, dar și din zona Câmpiei. De asemenea, printre obiectele expuse găsim și textile ambientale din mai multe sate transilvane, la loc  de cinste aflându-se cele din localitatea Sic, binecunoscută mai ales prin păstrarea obiceiurilor și datinilor populare specifice zonei.

Sunt lucrări deosebit de frumoase, realizate  cu multă pricepere (adevărată artă!) de doamna Filep Erzsébet, care de peste 12 ani este o prezență consecventă și la târgurile internaționale de profil. Chiar zilele trecute ea s-a aflat printre artiștii populari care au expus o păpușă îmbrăcată în portul sican la o mare manifestare culturală desfășurată la Casa Tradițiilor din Budapesta, eveniment aflat deja la a XVII-a ediție. A fost mesagerul artei populare gherlene, păpușa prezentată vizitatorilor din capitala Ungariei având un mare succes. În curând exponatul va fi prezentat și publicului gherlean.

La vernisajul expoziției de la Gherla au vorbit managerul  Centrului Turistic, Monica Pătac, László Eszter, din partea filialei Cluj a Casei Tradițiilor Populare Ardelenești și primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, toți trei apreciind valoarea artistică a lucrărilor expuse. După acest eveniment va urma expoziția de pictură a cunoscutului artist plastic gherlean, Kaczka Albin.

Expoziția de artă populară de la Centrul de Informare și Promovare Turistică Gherla rămâne deschisă până la 28 mai 2021 și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-15:00 cu respectarea măsurilor sanitare impuse de Covid-19.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut